MOSKVA UPOZORAVA PRAG: U slučaju zamrzavanja ruske imovine uslediće odgovor

Novosti online

16. 11. 2023. u 12:13

ODLUKA Češke o zamrzavanju ruske imovine je nezakonita, a u slučaju formalizovanja tih neprijateljskih koraka Moskva će odgovoriti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

МОСКВА УПОЗОРАВА ПРАГ: У случају замрзавања руске имовине уследиће одговор

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

On je tim rečima prokomentarisao vest da je Vlada Češke odobrila zamrzavanje ruske državne imovine u zemlji, a na listi sankcija našlo se i preduzeće koje upravlja ruskim nekretninama u inostranstvu, „Roszagransobstvenost“.

- Snažan antiruski stav čeških vlasti izaziva nedoumice. Kategorički odbacujemo takav stav, ne prihvatamo ga. Sudeći po takvim odlukama, za koje smo sigurni da su potpuno nezakonite sa stanovišta međunarodnog prava, svi objekti koji mogu biti tamo u našem vlasništvu, izuzev onih koji imaju diplomatski status, sada su ugroženi - rekao je Peskov.

Upitan kakva će biti reakcija Rusije na postupke Praga, portparol Kremlja je rekao da stručnjaci sada analiziraju situaciju kako bi sveli na minimum rizike.

- Naravno, ako se ti neprijateljski koraci formalizuju, odgovorićemo. Treba da analiziramo šta Česi imaju ovde i tako dalje - poručio je Peskov.

Rusko preduzeće „Roszagransobstvenost“ upravlja mnogim nekretninama u Češkoj koje su u vlasništvu Rusije. Unošenjem na nacionalnu sankcionu listu zamrznuta je sva imovina kojom preduzeće upravlja u Češkoj.

Češka je tako postala prva zemlja koja je zamrznula ruske nekretnine u inostranstvu. Pomenuti objekti nepokretnosti uglavnom se nalaze u Pragu i Karlovim Varima. Iz Praga je saopšteno da su „sve komercijalne aktivnosti tog preduzeća, uključujući lizing, sada nezakonite“. Stavljanje na spisak sankcija dovešće do zamrzavanja svih aktiva u vlasništvu kompanije u Češkoj ili koja su pod njenom kontrolom, saopštile su češke vlasti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu