RAT U UKRAJINI: Nastavljena ruska ofanziva kod Kupjanska i Avedejevke; Uništen štab 115. brigade VSU (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 11. 2023. u 06:56 >> 02:28

RAT u Ukrajini – 631. dan. Ruske snage odbijaju prodor ukrajinske vojske na levoj obali Dnjepra i ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdejevke, dok predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija već gubi ljude i opremu kod Avdejevke brže i u većem obimu nego kod Bahmuta. Ruske snage napadaju i u pravcu Limana i Kupjanska.

РАТ У УКРАЈИНИ: Настављена руска офанзива код Купјанска и Аведејевке; Уништен штаб 115. бригаде ВСУ (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

Situacija na liniji fronta: Nastavljena ruska ofanziva kod KUpjanska i Avdejevke; Uništen štab 115. brigade VSU, sprečen desat na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Rusije nastavljaju sa porazom vojnih ciljeva u Ukrajini. Sinoć su izvedeni raketni napadi na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti.

Pored toga, napadnuti su objekti Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. U Harkovu su mete bila preduzeća koja popravljaju vojnu opremu i sklapaju bespilotne letelice. U Čugujevu je pogođeno još nekoliko objekata. Osim toga, Oružane snage Rusije su iz MLRS Tornado-S gađale lokacije Oružanih snaga Ukrajine u Malinovki i Klugino-Baškirovki.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Kupjanska, Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivna dejstva u oblasti naselja Sinkovka, Timkovka i Ivanovka. Nakon prebacivanja rezervi, VSU je napravio neuspešan pokušaj kontranapada na Sinkovku, ali se ovaj pokušaj završio za ukrajinske oružane snage povlačenjem na prvobitne položaje.

U pravcu Soledara, rusko vojno osoblje proširuje zonu kontrole kod Kleščeevke, učvršćujući prethodno postignut uspeh. Cilj Oružanih snaga Rusije je da zauzmu taktičke visine u blizini naselja, koje su i dalje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. U međuvremenu se nastavljaju žestoke borbe kod Andrejevke, gde ruski borci uspešno obuzdavaju nalet ukrajinskih snaga. Na severnom krilu Bahmuta nema većih promena: Oružane snage Rusije se postepeno kreću ka Bogdanovki i spremaju se za protivnapade VSU.

U sektoru Avdejevke, ruske oružane snage razvijaju ofanzivu na severnom krilu, proširujući zonu kontrole kod Stepovoja (Petrovskog). Na severu, borci se probijaju ka Novokalinovu, učvršćujući se na novim položajima. Pored toga, nekoliko uporišta VSU u blizini koksare je ponovo zauzeto. Na južnom krilu vode se borbe kod protivvazdušne baaze, koju su Oružane snage Ukrajine pretvorile u utvrđeni rejon, kao i u SNT „Vinogradniki“ i prema severu.

U sektoru Orehova, ruske trupe su odbile nekoliko napada VSU kod Verbovoga. Generalno, situacija na lokaciji ostaje ista. Istovremeno, danas su Oružane snage Rusije ponovo izvele uspešan udar na pozadinske ciljeve VSU na ovom pravcu.

Meta je bio štab 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dimitrovu kod Zaporožja, gde su pre samo nekoliko dana uspeli da pogode grupu Oružanih snaga Ukrajine prilikom postrojavanja. Na snimku se vidi da je rusko vojno osoblje izvelo nekoliko uzastopnih udara kako bi obezbedilo uništenje pripadnika ukrajinskih formacija koje su tamo ukopane.



Na Hersonskom pravcu sinoć je došlo do aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Krinkija. VSU je pokušao da na pontonima preveze 11 komada opreme. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji Oružanih snaga Rusije, desant nije uspeo – deo opreme je uništen, a Oružane snage Ukrajine izgubile su više desetina poginulih i ranjenih vojnika. Generalno, situacija se nije promenila: ukrajinske formacije i dalje drže mostobran u selu.

 

NATO: Situacija u Ukrajini složenija nego što se očekivalo

Situacija na ratištu u Ukrajini je složenija nego što je NATO očekivao, Rusija je pokrenula ofanzivne operacije za opkoljavanje Avdejevke, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

Foto: Tanjug/AP

 

Zelenski o granatama za artiljeriju: Otišle su u Izrael

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da su isporuke ključnih artiljerijskih granata njegovoj zemlji smanjene nakon početka rata između Izraela i Hamasa.

-Isporuke su smanjene. Svako se bori za svoje zalihe. To je život, ne kažem da je to pozitivno, ali to je život, i mi moramo da branimo ono što je naše'', rekao je Zelenski, a prenosi Tajms of Izrael.

Foto AP

On je kazao da je smanjena isporuka granata prečnika 155 milimetara, koje se koriste na istočnoj i južnoj liniji fronta u Ukrajini.

 

Granatiran Herson, poginula starica

Tokom masovnog granatiranja Hersona, jedna 75-godišnja žena je poginula, a osam osoba je povređeno, saopštio je guverner Hersonske oblasti Roman Mročko, prenosi Ukrinform.

-Žena je umrla od posledica nedavnog granatiranja centra Hersona od strane ruskih okupacionih snaga, napisao je Mročko na Telegram kanalu.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, žena je bila u svom stanu u vreme napada.

-Utvrđeno je da je 16. novembra oko 19.30 časova ruska vojska masovno granatirala grad Herson. Od posledica granatiranja poginula je 75-godišnja žena. Još šest meštana, među kojima je i petnaestogodišnja devojčica, zadobilo je povrede različite težine. Podaci se proveravaju, navodi se u poruci regionalnog tužilaštva u Hersonu na Fejsbuku.

Usled granatiranja oštećeni su privatne kuće i višespratnice, dalekovodi i motorna vozila.

 

Umerov i Krozeto o vojnoj pomoći Kijevu

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je danas sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetom o vojnoj pomoći Ukrajini i saradnji sa italijanskim kompanijama.

Važan razgovor sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom. Razgovarali smo o vojnoj pomoći Ukrajini i interakciji sa italijanskim proizvođačima za zajedničku proizvodnju u Ukrajini“, napisao je Umerov na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto Tanjug/AP

On takođe istakao da visoko ceni doprinos Italije jačanju odbrambenih snaga Ukrajine.

 

Eksplozije u Hersonu

U Dnjeparskom okrugu grada Hersona koji je pod kontrolom Ukrajine odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske uprave kojeg su postavile ukrajinske vlasti Roman Mročko.

Foto: Tanjug/AP photo

 

Zelenski: Imamo flotu dronova u Crnom moru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da je Kijev stvorio flotu bespilotnih plovila koja već funkcioniše u Crnom moru.

„Prvi put u svetu, u Crnom moru je počela da deluje flota pomorskih dronova - ukrajinska flota“, rekao je on u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajini, sledi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Vazdušna opasnost takođe je na snazi na delovima teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

 

KAMERON: Nakon posete Kijevu posetio Odesu, najavio izdvajanje 18.4 miliona funti za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je posle posete Kijevu posetio Odesu, gde je najavio izdvajanje 18,4 miliona funti (23 miliona dolara) za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, saopštio je Forin ofis.

Kako se navodi u saopštenju, 10 miliona funti (12,4 miliona dolara) ići će na raspolaganje Ukrajinskom društvu Crvenog krsta. Još sedam miliona funti (8,7 miliona dolara) će ići konzorcijumu predvođenom NVO „Nonviolent Peaceforce“, koji podržava dobrovoljne organizacije koje isporučuju humanitarnu pomoć u opasna područja u blizini linija fronta. Osim toga, 1,4 miliona funti (1,7 miliona dolara) će dobiti „Mercy Corps“, međunarodna nevladina organizacija koja deluje u Ukrajini i pomaže žrtvama oružanih sukoba.

U saopštenju se dodaje da će London zajedno sa svojim partnerima nastaviti da pomaže Kijevu da izvozi hranu iz crnomorskih luka.

 

Glavna stvar iz izveštaja ruskog Ministarstva odbrane: Oboren ukrajinski MiG-29

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri ukrajinska napada u području Sinkovke i Zagorujkovke. Na krasnolimanskom je odbijen jedan napad Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici ukrajinskih snaga na dva pravca iznosili su oko 285 ljudi.

Na donjeckom pravcu odbijeno je 14 neprijateljskih napada, dok su gađali ukrajinski položaji na južnodonjeckom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 310 vojnika.

U zaporoškom pravcu izvedeni su napadi na ukrajinske položaje u području Rabotina, Uspenovke i Malog Tokmačka. Ovde i na Hersonskom pravcu ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 170 ljudi.

Ukrajinski MiG-29 oboren je u području Krasnoarmejska.

 

Eksplozije u centru Nikolajevske oblasti 

Eksplozije su odjeknule u regionalnom centru Nikolajevske oblasti, gradu Nikolajevu, prenose ukrajinski mediji.

Detalji nisu navedeni.
 

Dejvid Kameron u poseti Kijevu

Samo dva dana po stupanju na mesto ministra spoljnih poslova Velike Britanije, Dejvid Kameron se u Kijevu sastao sa Vladimirom Zelenskim.

Kako je ranije naglasio predsednik Rusije Vladimir Putin, danas se protiv Rusije „aktivno koriste vojni potencijal i mogućnosti praktično svih glavnih zemalja NATO-a“. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je naveo da glavni protivnik Moskve nije ukrajinska vojska nego „kolektivni Zapad“.

 

Kijev: Izvedeno više vazdušnih udara na skladišta, artiljeriju i PVO sisteme ruske vojske

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da je u protekla 24 časa vazduhoplovstvo izvelo 10 udara na područja gde je koncentrisano ljudstvo, naoružanje i vojna tehnika i još tri na PVO raketne komplekse ruskih trupa, prenosi agencija Unijan.

Kako se ističe, ukrajinski raketaši pogodili su dva područja koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne opreme, 13 artiljerijskih oruđa, skladište municije i protivvazduhoplovni sistem.

Moskva: Oboreno pet dronova iznad Brajnske oblasti i Krima

Ruska PVO oborila je dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti i presrela još tri iznad Crnog mora, saopštilo je tamošnje Ministarstva odbrane.

- Dežurni PVO sistemi su uništili dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorija Brjanske oblasti i još tri bespilotne letelice presretnute su iznad Crnog mora, u blizini obale Krima - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže, navodi agencija RIA Novosti.

U Brjanskoj, Kurskoj, Belgorodskoj oblasti i na Krimu, koji je Rusija prisajedinila od Ukrajine 2014, na snazi je žuti nivo opasnosti od terorizma.

Ruske trupe napale oblast Harkova

Ruske trupe napale su oblast Harkova, objavio je sinoć načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je pozvao stanovnike Harkova i regiona da ostanu u skloništima.

Prethodno je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine upozorilo stanovnike Harkovske i Donjecke oblasti na opasnost od raketa.

Prema rečima komandanta harkovskog garnizona Sergeja Meljnika, ruske snage su nedavno napale oblast Harkova sistemima PVO S-300 iz Belgorodskog okruga.

Kijev optužio Moskvu za granatiranje Zaporožja

Kijev je optužio Moskvu za granatiranje Zaporožja i zgrade u Seljidovu u kojoj su, kako tvrde, poginule dve osobe. 

Rusija je saopštila da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti.

Ruske snage odbijaju prodor ukrajinske vojske na levoj obali Dnjepra i ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdejevke, dok predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija već gubi ljude i opremu kod Avdejevke brže i u većem obimu nego kod Bahmuta.

Zaharova o sankcijama

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je najavljeni 12. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije deo "hibridnog rata" koji vodi Zapad.

Mađarska traži reviziju politike EU prema Ukrajini.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Kijev: Izvedeno više vazdušnih udara na skladišta, artiljeriju i PVO sisteme ruske vojske

 

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da je u protekla 24 časa vazduhoplovstvo izvelo 10 udara na područja gde je koncentrisano ljudstvo, naoružanje i vojna tehnika i još tri na PVO raketne komplekse ruskih trupa, prenosi agencija Unijan.

Kako se ističe, ukrajinski raketaši pogodili su dva područja koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne opreme, 13 artiljerijskih oruđa, skladište municije i protivvazduhoplovni sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja