ZAHAROVA: Rusija ne prihvata ulazak Ukrajine u NATO, ni na koji način

Novosti online

15. 11. 2023. u 19:48

ULAZAK Ukrajine u severnoatlantski blok je za Rusiju neprihvatljiv u bilo kom obliku, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena o ulasku Ukrajine "u Alijansu u delovima".

ЗАХАРОВА: Русија не прихвата улазак Украјине у НАТО, ни на који начин

Foto: Profimedia

- Stalno objašnjavamo svoj stav u vezi sa ulaskom Ukrajine u NATO i to od 2008. godine, kada je Alijansa prvi put obećala članstvo Kijevu. Pozicija Rusije se nije promenila.  U bilo kom obliku ulazak Ukrajine u NATO je za Rusiju neprihvatljiv - kazala je Zaharova.

Ona je istakla da je politika NATO-a prema Moskvi agresivna, napomenuvši da pristupanje Kijeva Alijansi predstavlja pretnju po bezbednost Rusije.

Ranije je "Gardijan" preneo da je bivši generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen predložio da se Ukrajina primi u Alijansu bez izgubljenih teritorija, odnosno samo u granicama koje kontroliše Kijev. 

- Takav odnos zemalja kolektivnog Zapada prema Ukrajini je nekrofilija. Ili je bivši generalni sekretar NATO-a predložio da se to prihvati po delovima, ili Poljska zahteva ekshumacije kao uslov za ulazak u evroatlantske institucije. Ako pođemo od toga da nema mesta miru i pregovaračkom procesu na Zapadu, ako ne razmotre te scenarije za Ukrajinu, pošto su se fokusirali isključivo na agresiju i rat, to je logičan zaključak takve filozofije - zaključila je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)