VOJNIKE BI DA LEČE EKSTAZIJEM: Pripadnici ukrajinskih snaga se sve više muče sa mentalnim poremećajima

A. V. V.

16. 11. 2023. u 07:00

U Ukrajini je u porastu broj vojnika koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

ВОЈНИКЕ БИ ДА ЛЕЧЕ ЕКСТАЗИЈЕМ: Припадници украјинских снага се све више муче са менталним поремећајима

Foto: Tanjug/AP

Dok lekari smišljaju najbolje načine za lečenje, ukrajinski stručnjaci predlažu da se njihovim vojnicima pomogne tako što će kao vid terapije koristiti psihoaktivne supstance, kao što su - ekstazi i LSD?!

Kako lečenje psihoaktivnim supstancama nije dozvoljeno zakonom, ukrajinski stručnjaci pritiskaju parlament da se to promeni, piše "Dojče vele". Kako je za nemački portal istakla direktorka Centra za lečenje ratnih veterana Jelena Voznjicina, na parlamentu bi bilo da odredi šta bi tačno trebalo da se uradi kako bi terapija uz pomoć psihodelika bila dostupna u Ukrajini. Psihodelici, poput kanabisa, na listi su zabranjenih medikamenata.

- Želimo to da promenimo. Konvencionalna psihoterapijska sesija traje sat, najviše dva. Osobi s psihološkom traumom potrebno je mnogo takvih seansi, često razvlači na godinu ili dve. Terapija potpomognuta psihodelikom mogla bi da pomogne da se ubrza proces izlečenja, kojr nije moguće konvencionalnim tretmanom - kaže Voznjicina.

Ona objašnjava da oboljenja "ne leče psihodelici, već terapija", koja se odvija dok je pacijent pod uticajem "leka" kao što je psilocibin u psihotropnim pečurkama, MDMA poznatim kao ekstazi, ketamina... Takva terapija se, naglašava, mora sprovoditi u medicinskim centrima. Traje do osam sati i zahteva kontrolu i nadzor profesionalnih psihoterapeuta.

Ove metode, inače, ispituju se u drugim zemljama, kao što su SAD i EU, ali mnoge od njih još nisu dobile zeleno svetlo za upotrebu u praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)