"SAUČESNIŠTVO U GENOCIDU IZRAELSKE VLADE": Podnete tužbe protiv Bajdena, Blinkena i Ostina

Novosti online

14. 11. 2023. u 17:25

PROTIV predsednika SAD Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara odbrane Lojda Ostina podnete su federalne tužbe, jer, kako je navedeno, "nisu sprečili i pomogli su genocid u Gazi".

САУЧЕСНИШТВО У ГЕНОЦИДУ ИЗРАЕЛСКЕ ВЛАДЕ: Поднете тужбе против Бајдена, Блинкена и Остина

Foto: Profimedia/Ilustracija

Njih trojicu je grupa za građanske slobode Centar za ustavna prava (CCR) optužila i za "neuspeh u sprečavanju i saučesništvo u genocidu izraelske vlade", prenosi "Al Džazira".

Tužba je podneta u ime palestinskih organizacija za ljudska prava, Palestinaca u Gazi, kao i građana SAD sa rodbinom u toj opkoljenoj enklavi, koju više od mesec dana bombarduje Izrael, koji dobija sredstva i oružje od vlade SAD.

- Brojni lideri izraelske vlade izrazili su jasne genocidne namere i primenili dehumanizujuću karakterizaciju Palestinaca, uključujući i izraz ljudske životinje - stoji u optužbi CCR, kao i to da se izjave o "nameri o genocidu" kombinuju sa "masovnim ubijanjem" Palestinaca, što dovodi do "dokaza zločina genocida koji je u toku".

Katarska televizija navodi da su i ranije brojni naučnici, humanitarne grupe i organizacije za ljudska prava, nazivali ono što Izrael čini u Gazi genocidom

- Odmah nakon pokretanja izraelske kampanje bombardovanja Gaze bez presedana, predsednik Bajden je ponudio 'nepokolebljivu' podršku Izraelu, što su on i zvaničnici administracije dosledno ponavljali i podržavali vojnom, finansijskom i političkom podrškom, čak i kada su masovne civilne žrtve eskalirale, kao i izraelska genocidna retorika - navodi CCR.

U optužbi se navodi da su SAD najbliži saveznik i najsnažnija podrška Izraela, kao i njegov najveći snabdevač vojnom pomoći, pri čemu je Izrael najveći ukupni korisnik američke strane pomoći nakon Drugog svetskog rata.

Više od 11.200 Palestinaca je ubijeno u Gazi otkako je Izrael započeo napade 7. oktobra.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)