NEVIDLJIVA ZA RUSKI PVO SISTEM S-400? U Nemačkoj se razvija modernizovana krstareća raketa Taurus

Novosti online

14. 11. 2023. u 20:00

KRSTAREĆA raketa Taurus, koju su krajem 1990-ih razvila nemačka kompanija MBDA Deutschland i švedski Saab Dynamics AB, na Zapadu se smatra jednim od najefikasnijih oružja za lansiranje iz vazduha.

НЕВИДЉИВА ЗА РУСКИ ПВО СИСТЕМ С-400? У Немачкој се развија модернизована крстарећа ракета Таурус

Foto

U službi je nemačkog Tornada, F/A-18 španskog vazduhoplovstva i F-15K Slam Eagle iz Južne Koreje.

Imamo najtežu bojevu glavu među zapadnim sistemima u istoj kategoriji, a imamo i visok potisak, koji obezbeđuje maksimalnu manevarsku sposobnost u završnoj fazi napada, kaže proizvođač TAURUS systems GmbH.

Kako je navedeno u EDR Magazinu, sa lansirnom težinom od oko 1400 kg, Taurus je opremljen dvostepenom prodornom bojevom glavom težine 480 kg sa multi-modnim osiguračem. Ovo omogućava raketi da pogodi zgradu ili podzemnu lokaciju odozgo, pri čemu glavna bojeva glava detonira na predviđenom nivou strukture, koja je odabrana prema obaveštajnim informacijama.

Turboventilatorski pogonski sistem ima maksimalnu brzinu od 0,95 maha i domet veći od 500 km, pri čemu je najveći deo leta iznad zemlje.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Leteći na visini manjoj od 50 metara od zemlje, kada se jednom nađe na neprijateljskoj teritoriji, ruski protivvazdušni sistem S-400 ne može da primeti Taurus, između ostalog i zbog stelt dizajna, tvrdi proizvođač.

Bundesver je kupio oko 600 ovih projektila. Pre dve godine, 300 Taurus raketa je remontovano za nemački Luftvafe. Radovi su, posebno, uticali na motor, punjenje je zamenjeno, a urađena su i manja poboljšanja navigacionog sistema.

Kako proizvođač objašnjava, procenjeno vreme potrebno za obnavljanje proizvodnje raketa je više od godinu dana. S tim u vezi, kompanija se nada unapred ugovorima i istovremeno razvija modernizovanu verziju Taurusa.

Prema proizvođaču, promena ugla zamaha krila može dovesti do povećanja dometa za 10%. Još jedna ključna oblast je navigacioni sistem, koji će koristiti algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Biće dodat dvosmerni link za prenos podataka, satelitskim linkom, koji će omogućiti reprogramiranje misije tokom leta.

STARI TAURUS UKRATKO

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm šedou/SCALP, koje razvija isti proizvođač – MBDA.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm šedou).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Foto printskrin youtube big gun

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije TAURUS systems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dynamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

(oruzjeonline.com)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)