"NEOPHODNO MASOVNO POVEĆANJE HUMANITARNE PODRŠKE" Borelj: EU izdvaja dodatnih 10 miliona evra za Gazu

Tanjug

06. 11. 2023. u 19:08

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da EU jača svoju posvećenost civilima u Gazi sa dodatnih 10 miliona evra humanitarne pomoći Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

НЕОПХОДНО МАСОВНО ПОВЕЋАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОДРШКЕ Борељ: ЕУ издваја додатних 10 милиона евра за Газу

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

- To će doprineti u pružanju pomoći i skloništa onima kojima je to potrebno - napisao je Borelj na platformi X (Tviter), napominjući da su ova sredstva izdvojena nakon 82 miliona evra koje je EU obezbedila u februaru.

- Podrška civilima je kolektivna dužnost -poručio je on.

Borelj je danas ocenio da je situacija na Bliskom istoku "rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha" zbog "stvarnog nedostatka volje da se reši izraelsko-palestinski problem".

Ukazavši na porast antisemitizma i naglašavajući da su "antisemitska i antimuslimanska osećanja potpuno neprihvatljiva", Borelj je poručio da EU mora preuzeti odgovornost i nastaviti da se drži čvrste i uravnotežene pozicije kako bi se po svaku cenu izbegao "uvoz ovog sukoba u Evropu".

On je ukazao da su neophodni "masivno povećanje humanitarne podrške", evakuacija državljana trećih zemalja i "proporcionalan odgovor Izraela".

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?