BLUMBERG O RATU U GAZI: Izrael je dao prognozu o operaciji u Pojasu Gaze

P. Z. S. / ria.ru

29. 10. 2023. u 21:06

OČEKUJE se da će izraelska kampanja u Pojasu Gaze trajati od šest nedelja do šest meseci, prenosi Blumberg, pozivajući se na zvaničnike.

БЛУМБЕРГ О РАТУ У ГАЗИ: Израел је дао прогнозу о операцији у Појасу Газе

Foto IDF


Kako navodi agencija, SAD i drugi saveznici vrše pritisak na Izrael da precizira svoje ciljeve i iznese viziju šta će se dalje desiti.

-Očekuje se da će kampanja trajati između šest nedelja i šest meseci, prema rečima nekoliko zvaničnika. Cilj je drugačiji od prethodnih sukoba u Gazi, kada je plan bio da se Hamas ostavi oslabljen, ali postojan, rekli su zvaničnici. Sada vlada (Izraela - ed. .) želi da ga uništi kao organizaciju i osigura da Gaza više neće biti izvor antiizraelskog nasilja, prenosi agencija.

Izvori agencije su takođe primetili da su izraelske bezbednosne službe stvorile grupu čije će mete biti svi lideri Hamasa uključeni u napad na Izrael 7. oktobra. Pored toga, prema izvorima, Izrael planira da stvori tampon zonu kako bi sprečio dalje napade iz Pojasa Gaze.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući 300 vojnih lica, a više od 5 hiljada je povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Foto Tanjug/AP

Broj žrtava u Pojasu Gaze, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, premašio je 8 hiljada ljudi, od kojih su polovina deca, preko 18 hiljada je povređeno. Kako sukob eskalira, najmanje 20 Rusa je poginulo, troje se veruje da su taoci, a još nekoliko se vodi kao nestalo. Prema različitim izvorima, više od 200 Izraelaca je u zarobljeništvu Hamasa.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967. graniči sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR-a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

 

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima