PONEO KISELINU U ŠKOLSKOJ TORBI: Psihoza u Francuskoj u strahu od mogućeg novog terorističkog napada

Goran Čvorović Od stalnog dopisnika - PARIZ

23. 10. 2023. u 17:27

Čuveni dvorac u Versaju je sedmi put u osam poslednjih dana dobio dojavu da je u domenu Lujevih postavljena bomba. Sve dosadašnje prijave bile su lažne, ali su zahtevale veliku logistiku i proveru, uz evakuaciju posetilaca. Nedeljom dvorac poseti naročito veliki broj turista iz celog sveta koji sada zbog svega počinju da odlažu dolazak u Pariz.

ПОНЕО КИСЕЛИНУ У ШКОЛСКОЈ ТОРБИ: Психоза у Француској у страху од могућег новог терористичког напада

Foto: Goran Čvorović

Istovremeno, saznalo se da je srednjoškolac sirijske nacionalnosti, star 17 godina, pokušao krajem sedmice da unese bocu hlorovodonične kiseline u licej, posle čega je uhapšen. Još pre tri godine upisan je u policijsku kartoteku islamski radikalizovanih osoba, potencijalno opasnih po javnu bezbednost.

Neverovatno zvuči podatak da je putem radikalizacije krenuo kada je imao svega 14 godina. Priveden je u petak, kada je pokušao da prošvercuje kiselinu, u mestu Peti Keviji u oblasti Primorska Sena.

To je samo jedna od tragedija koja je možda sprečena u poslednji čas, u Francuskoj gde se umnožavaju dojave o postavljenim bombama i raste psihoza o mogućem novom terorističkom napadu, na talasima zapaljive atmosfere koja stiže s Bliskog istoka.

U Nantu je, takođe, uhapšena osoba bliska atentatoru iz Brisela, koji je nedavno ubio dvojicu švedskih navijača.

Francuske vlasti zabrinjavaju i povici "Alahu akbar" koji su mogli da se čuju pre nekoliko dana na propalestinskim manifestacijama na Trgu Republike u Parizu, koje su odobrene u poslednji čas iako su ovakvi skupovi u poslednjih dana bili zabranjeni, i gde se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Sve su to elementi koji stvaraju dodatnu atmosferu straha koja vlada u Francuskoj od početka novog izraelsko-palestinskog sukoba, u zemlji koja ima najveći broj, istovremeno, i muslimana, i Jevreja, na evropskom tlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori