SI NA SASTANKU SA PUTINOM: Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde

Novosti onlajn

18. 10. 2023. u 07:29

TRGOVINSKI promet između Rusije i Kine dostigao je istorijski rekord i približava se planiranoj brojci od 200 milijardi dolara, rekao je predsednik Kine Si Đinping na bilateralnom sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

СИ НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Кина спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите међународне правде

Foto: Tanjug/AP photo

- Bilateralna trgovina je dostigla rekordan nivo i približava se našem cilju od 200 milijardi dolara - istakao je kineski lider.

Trgovinski promet između Rusije i Kine u tri kvartala 2023. godine porastao je za 29,5 odsto i iznosi skoro 176,4 dolara.

Si je poručio da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde i nepristrasnosti i kako bi doprinele opštem razvoju sveta.

Kineski lider je takođe kazao da Kina i Rusija stalno produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju.

- Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin - rekao je Si.

On je podsetio da je sa Putinom od 2013. godine održao 42 sastanka, te da su dvojica lidera uspostavili dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.

Podsećamo, u Pekingu su počeli rusko-kineski pregovori uz učešće lidera dve zemlje. Kako se očekuje, predsednici planiraju da razgovaraju u prisustvu delegacija, a ukoliko bude potrebno i jedan na jedan.

Putin boravi u poseti Kini na poziv Si Đinpinga kako bi učestvovao na međunarodnom forumu „Pojas i put“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić