TEŠKE OPTUŽBE ERDOGANA NA RAČUN ZAPADA: SAD obučavaju teroriste koji sprovode krvoproliće na Bliskom istoku

Novosti online

12. 10. 2023. u 14:11

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sjedinjene Američke Države obučavaju i naoružavaju terorističke grupe u oko 20 vojnih baza u Siriji, a zatim ih puštaju da čine krvoproliće po Bliskom istoku.

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ЕРДОГАНА НА РАЧУН ЗАПАДА: САД обучавају терористе који спроводе крвопролиће на Блиском истоку

Foto: Profimedia

Erdogan se zapitao čemu služe te vojne baze i koja je njihova svrha.

- SAD gaje, obučavaju, naoružavaju sve terorističke grupe. Oni pretvaraju Siriju, njeno okruženje i Bliski istok u poprište krvoprolića. Svi treba da budemo svesni tih činjenica - istakao je Erdogan.

Predsednik Turske je više puta iznosio optužbe na račun Amerike i njenih veza sa terorističkim grupama, naročito posle neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Turska se više puta suočila sa terorističkim napadima, a prilikom poslednjeg koji se dogodio prvog dana oktobra i za koji su optuženi pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), Erdogan je izjavio da očekuje konkretne korake od saveznika kada je reč o podršci Turskoj u borbi protiv terorizma.

- Želimo da vidimo konkretne poteze prijatelja, pored poruka osude. Oni treba da znaju da te izjave u kojima osuđuju terorizam neće izlečiti naše rane - rekao je tada Erdogan, preneo je Rojters.

Turska je posle ovog terorističkog napada pokrenula akciju u Siriji, bombardujući, između ostalog, položaje kurdskih militanata na severu Sirije, kako je saopštilo njihovo Ministarstvo odbrane. 

U maju ove godine, Erdogan je govorio i o zahtevu sirijskog predsednika Bašara el Asada da Turska povuče svoju vojsku iz Sirije.

- Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna teroristička pretnja s tih granica našoj zemlji. Jedini razlog zašto smo prisutni vojno na granici je borba protiv terorizma - izjavio je Erdogan.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)