IDF OČEKUJE NAPAD HEZBOLAHA: Stanovnici Metule pozvali su da napuste grad, pogođen tenk Merkava

Novosti online

10. 10. 2023. u 20:17 >> 20:24

ZVANIČNICI u najsevernijoj izraelskoj zajednici Metula pozvali su stanovnike da odu, strahujući da bi mogli da se nađu na meti ako Hezbolah pokrene napad na Izrael.

ИДФ ОЧЕКУЈЕ НАПАД ХЕЗБОЛАХА: Становници Метуле позвали су да напусте град, погођен тенк Меркава

Foto: AP Photo/Hussein Malla

-U svetlu procene situacije i potencijala za eskalaciju ovde, molimo vas da odete, navodi se u poruci gradskog bezbednosnog tima.

Kaže da će oni koji ne mogu samostalno da se evakuišu ili ne mogu da organizuju alternativni smeštaj dobiti pomoć u tome.

Izraelska vojska je ranije saopštila da je u utorak sa libanske teritorije ispaljeno oko 15 raketa, četiri su presretnute, a 10 je navodno palo na otvorena područja.

Rečeno je da je helikopter zatim napao osmatračnicu libanskog pokreta Hezbolah kao odgovor na lansiranje raketa iz Libana. - Helikopter IDF pogodio je osmatračnicu terorističke organizacije Hezbolah kao odgovor na protivtenkovsku raketu koja je nedavno ispaljena sa libanske teritorije na vojno vozilo u oblasti Avivim - navodi se u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

Dva izraelska vojnika su navodno ubijena tokom granatiranja na libanskoj granici. Ovo prenosi TV kanal I24Njuz, pozivajući se na vojni izvor. – IDF izveštava o pogibiji još dva vojnika u razmeni vatre na granici sa Libanom – navodi se u izdanju kanala.

Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici militantne palestinske grupe Hezbolah napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba, javila je libanska televizija Al Džadid.

To granatiranje izazvalo je požare u dvorištima lokalnog stanovništva i u borovim šumarcima na tom području, prenela je televizija.

Borci Hezbolaha su ranije napali iz graničnog područja Libana i pogodili izraelski tenk Merkava protivtenkovskom vođenom raketom iz neposredne blizine.

Liban je ranije danas lansirao 15 raketa na područje severnog Izraela, ali nije bila pričinjena nikakva materijalna šteta, niti je bilo povređenih.

IDF je saopštila da je četiri projektila presreo PVO sistem "Gvozdena kupola", dok su ostali pali na otvorenim površinama i nisu uzrokovali nikakvu štetu ili povredili bilo koga.

Hezbolah, grupa koju podržava Iran, ranije je tvrdila da je ispalila desetine raketa i granata na tri izraelska položaja u spornom regionu Brdo Dov, u znak solidarnosti sa Hamasom.

Libanska grupa je u saopštenju navela da je napad, uz upotrebu "velikog broja raketa i granata", bio izveden u znak solidarnosti sa "palestinskim otporom", i da su izraelski položaji direktno pogođeni.

(Tanjug/Kurir/timesofisrael.com)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)