PROGNOZE BIVŠEG AMERIČKOG GENERALA: SAD će intervenisati u Izraelu ako se...

Novosti online

10. 10. 2023. u 09:04

AMERIKA će verovatno direktno intervenisati vazdušnim i pomorskim udarima ako opstanak Izraela bude ugrožen, smatra penzionisani američki general Beri Mekefri.

ПРОГНОЗЕ БИВШЕГ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: САД ће интервенисати у Израелу ако се...

Foto: Profimedia

Do takve eskalacije bi, kako on smatra, verovatno došlo samo ako bi bliskoistočni susedi Izraela u velikoj meri bili uključeni u sukob.

- Čekamo da vidimo da li će Hezbolah intervenisati iz Libana sa svojih 100.000 čudnih raketa? Hoće li se Zapadna obala zapaliti? I šta će Sirijci i Egipćani učiniti? - rekao je general, preneo je "Biznis insajder".

On je, naime uveren da će podrška Amerike biti apsolutna, te da će SAD ući u rat i u slučaju da Iran ili Sirija vojno intervenišu.

SAD su saopštile da udarnu grupu nosača aviona, uključujući F-35 i F-16, šalju da patrolira istočnim Mediteranom.

- Nisu oni tamo samo zbog demonstracije sile ili zbog potencijalne podrške u evakuaciji stanovništva - rekao je Mekefri, koji je učestvovao u Zalivskom ratu i predvodio Južnu komandu SAD od 1994. do 1996. godine, za Em-Si-En-Bi-Si.

To je, kako je naznačio, njegova lična procena sukoba i "apsolutno nema šanse" da će se bilo koji američki zvaničnik javno saglasiti da bi Amerika mogla da uđe u rat u Izraelu.

- Kažem da, ako je postojanje države Izrael u pitanju, ako sirijska vojska interveniše ili ako Hezbolah počne da nadvladava Izraelce, po mom mišljenju, u tom trenutku, mi bismo razmotrili aktivnu intervenciju vazdušnim i pomorskim snagama - utvrdio je general dodajući da je malo verovatno da bi SAD u Izrael poslale trupe.

Upitan da li će se umešati i drugi saveznici SAD i Izraela, Mekefri je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju dok je samo Hamas direktno uključen.

- Mislim da je faktor odvraćanja ono što Bajdenova administracija trenutno traži. Oni žele da budu sigurni da sirijska vojska i Hezbolah ne uđu u ovu borbu. Ako to urade, to će biti smrtonosna pretnja postojanju Izraela - rekao je general.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)