ŠOLC ŠALJE JOŠ JEDAN PATRIOT KIJEVU: Nemačka će ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine

Tanjug

06. 10. 2023. u 01:10

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će dodatno ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kako bi pomogao u zaštiti zemlje od ruskih raketnih napada ove zime.

ШОЛЦ ШАЉЕ ЈОШ ЈЕДАН ПАТРИОТ КИЈЕВУ: Немачка ће ојачати противваздушну одбрану Украјине

Foto Tanjug/AP

-Vlada u Berlinu će isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane "patriot" kao pomoć u zaštiti ključne infrastrukture, rekao je Šolc novinarima nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

Šolc je naveo da bi paket trebalo da stigne tokom zimskih meseci i da će dati značajan doprinos jačanju bezbednosti Ukrajine, preneo je Blumberg.

-Patriot je jedini sistem koji može da se nosi sa svim tipovima ruskih projektila, rekao je Zelenski novinarima posle sastanka sa Šolcom.

Ukrajinski predsednik je istakao da je protivvazdušna odbrana bila u fokusu svih njegovih bilateralnih susreta u Granadi.

Nemačka je Ukrajini obezbedila prvi sistem "patriot" u aprilu, a poslednja donacija usledila je nakon razornog ruskog napada ranije danas na selo u istočnoj Ukrajini u kojem je poginulo više od 50 civila.

Španska vlada je obećala šest dodatnih sistema protivvazdušne odbrane HAWK.

Nemačka, kako podseća američka agencija, obezbedila je Ukrajini milijarde evra finansijske i humanitarne pomoći i isporučila širok spektar vojne opreme, uključujući oklopna borbena vozila pešadije, borbene tenkove "leopard" i samohodne haubice.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)