ZAHAROVA OŠTRO O ODLUCI ZELENSKOG: Kijevski režim potvrdio svoju nacističku suštinu

Novosti online

01. 10. 2023. u 20:32

KIJEVSKI režim je opet potvrdio svoju nacističku suštinu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski 131. odvojenom izviđačkom bataljonu kopnenih snaga dodelio ime po vođi Organizacije ukrajinskih nacionalista Jevgeniju Konovaljcu, poznatom po vezama sa nacistima i ličnim susretima sa Hitlerom.

ЗАХАРОВА ОШТРО О ОДЛУЦИ ЗЕЛЕНСКОГ: Кијевски режим потврдио своју нацистичку суштину

FOTO: AP/Tanjug

U ukazu Zelenskog navodi se da je cilj takvog poteza "obnova istorijskih tradicija vojske", ističe Zaharova.

Ona dodaje da se, zahvaljujući arhivi SSSR-a, zna dosta o Konovaljcu: od Prvog svetskog rata radio je za Nemačku. Nemačka, koja je okupirala Ukrajinu, angažovala je Konovaljčeve trupe da patroliraju i čuvaju upravne zgrade u Kijevu 1918. godine.

-Nakon što je pobegao iz domovine, svu energiju je posvetio stvaranju pronacističkih ukrajinskih organizacija svojih sunarodnika u međuratnoj Evropi, navodi Zaharova u objavi na Telegramu.

U Nemačkoj je od 1922. radio za Abver (vojnoovabeštajna organizacija nacističke Nemačke).

-Nemcima je za novac prodao podatke o poljskoj vojsci, u koju je Nemačka, već pod nacionalsocijalistima, upala nekoliko godina kasnije. Njegove organizacije su sprovodile sabotažu protiv sovjetskih diplomata (uključujući ubistvo konzula Mailova) i poljskih vlasti tokom 20-ih i 30-ih godina, dok su istovremeno kovale planove za invaziju na Sovjetski Savez, podseća Zaharova.

Dodaje i da je Adolf Hitler dva puta primio Konovaljca, te da postoje informacije da je lično on kasnije štampao apele Ukrajincima da podrže Firera.

-Od svih ukrajinskih nacista, Konovaljac je bio najlojalniji, zaključuje Zaharova.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu