IZVANREDNI SU-35 I MiG-31 DOBILI OPASNOG KONKURENTA: Kineski mediji hvale ruskog lovca-bombardera, posebnu ulogu će imati ove zime

P. Z. S. /eurasiantimes.com

29. 09. 2023. u 20:00 >> 00:41

LOVAC-bombarder Su-34 Fullback ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) je u centru pažnje zbog redovnog bombardovanja ukrajinskih položaja, a stručnjaci predviđaju da će taj avion zadati muke ukrajinskim snagama dok se poslednje spremaju za još jednu zimu.

ИЗВАНРЕДНИ СУ-35 И МиГ-31 ДОБИЛИ ОПАСНОГ КОНКУРЕНТА: Кинески медији хвале руског ловца-бомбардера, посебну улогу ће имати ове зиме

Foto: Profimedia

Za izvođenje vazdušnih napada i kopnenih udara na Ukrajinu, VKS je široko rasporedio svoje najsavremenije ratne avione. Brojne pobede u borbi posebno su pripisane ruskim avionima poput Su-35, Su-34 i MiG-31. Na primer, ukrajinski piloti su primetili da je Su-35 njihov „najveći neprijatelj“.

Kao prvo, avion MiG-31K je poznat po ispaljivanju hipersoničnih projektila Kinžal, koje je Rusija projektovala kao nepobedivo oružje. Iako su ukrajinske snage tvrdile da su presrele ovo super oružje, nekoliko njih je navodno pogodilo svoje određene ciljeve.

Opremljeni svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M dugog dometa, MiG-31 Foxhound su bili hvaljeni zbog letenja u patrolama na velikim visinama i obaranja nekoliko ukrajinskih borbenih aviona koji nisu mogli da se nose sa visinom i dometom ovih ruskih presretači.

Međutim, bombarderi Su-34 su nedavno bili u centru pažnje uprkos fantastičnim performansama koje su pokazali drugi ruski avioni. VKS je rasporedio dvomotorne, dvosede, lovce-bombardere/jurišne avione srednjeg dometa za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga.

Su-34 pridodat Centralnom vojnom okrugu Rusije nedavno je pogodio komandne i osmatračke punktove, kontrolne punktove za upravljanje dronovima i borbena oklopna vozila ukrajinskih snaga na Krasnolimanskom pravcu.

Čini se da svet sa sve više pažnje prati rusku letelicu. Kolumnista kineskog nacionalnog radija (CNR) Song Bo je u nedavnom članku rekao da će se pritisak na Ukrajinu povećati zimi sada kada su ruski bombarderi Su-34 opremljeni krstarećim raketama dugog dometa.

-Su-34 postaje prvi lovac-bombarder na svetu koji može da lansira stratešku municiju, rekao je on. Novinar je takođe citirao vojnog posmatrača Šao Jonglinga, koji je tvrdio da „kombinacija“ Su-34 sa krstarećim projektilima povećava kapacitet Rusije za napade velikog dometa i poboljšava njenu sposobnost da preciznije pogađa ciljeve.

-Koraci koje preduzima Rusija imaju za cilj da povećaju pritisak na protivvazdušnu odbranu neprijatelja. Moskva bi mogla da poveća intenzitet napada na infrastrukturu neprijatelja u jesen i zimu, rekao je Šao Jonglin. Ekspert je primetio da će se bezbednosna situacija za Ukrajinu pogoršati ako Su-34 ove zime dobije zadatak da ispaljuje rakete dugog dometa na ukrajinske ciljeve.

Prošle zime, Rusija je pokrenula ogroman napad raketama i dronom na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što je dovelo do nestašice grejanja i vode širom zemlje. Taj potez, koji je imao za cilj da ograniči ratne sposobnosti Kijeva, prerastao je u graničnu humanitarnu krizu u hladnoj evropskoj zimi.

Su-34, koji je raspoređen duž linija fronta, Moskva je naoružala do zuba, ostavljajući utisak da će letelici biti poverene dodatne uloge jer 19-mesečni rat “odbija” da se završi. Izgleda da Su-34 postaje pravi ukrajinski neprijatelj, zasenjujući lovce Su-35 i MiG-31.

Foto: EPA


BOMBARDERI SU-34 SU NAORUŽANI DO ZUBA

Primedbe objavljene u kineskoj publikaciji dolaze nekoliko dana nakon što je najnoviji Su-34M Fullback navodno opremljen krstarećim raketama dugog dometa (LRCM). Ranije ovog meseca, ruski mediji su primetili da su ove rakete već ispaljene u takozvanu „zonu specijalne vojne operacije“ unutar Ukrajine.

Veruje se da će ovaj razvoj uznemiriti zemlje NATO-a koje se graniče sa Ukrajinom i povećati rizik da se nađu pod udaromu slučaju da se rat prelije. Neimenovani izvor rekao je ruskim medijima: „Su-34 kao nosioci sistema krstarećih raketa mogu biti potrebni, na primer, u slučaju sukoba sa zemljama NATO-a za izvršavanje strateških zadataka“.

Međutim, to takođe dovodi ogromnu zemlju Ukrajinu i njenu celokupnu energetsku infrastrukturu u veći rizik da budu pogođeni krstarećom raketom ispaljenom iz ruskog vazdušnog prostora.

Ruski vojni ekspert koji nije želeo da bude imenovan rekao je za EurAsian Times: „Naravno, Ukrajina ove zime ima bolju zapadnu protivvazdušnu odbranu nego prošle godine, ali ona je daleko i malobrojna, tako da je malo verovatno da će raketni udari biti potpuno neefikasni. Državni mediji ili rusko Ministarstvo odbrane (RuMoD) nisu precizirali koje su krstareće rakete integrisane u Su-34.

Ne samo to, što je bilo apsolutno iznenađenje, Su-34 Fullback je bio opremljen hipersoničnom raketom Kinžal, koju je takođe navodno ispalio na metu unutar Ukrajine.

Pre toga isključivo su lovački avioni-presretači MiG-31K nosili ovaj hipersonični projektil. Otuda je takav razvoj zaintrigirao Zapad. Takođe je ostavio utisak da će upotreba Kinžala verovatno porasti u Ukrajini.

Veteran indijskog vazduhoplovstva i vojni ekspert Vijainder K. Thakur je rekao: „MiG-31K su duboke modifikacije. Verovatno imaju još “puno života”. Najznačajnija prednost mogućnosti lansiranja Kinžala sa Su-34 za Rusiju biće iznenađenje. Ukrajina je (od strane Zapada) upozorena kada poleti MiG-31K sa Kinžalom!

Ako krstareće rakete dugog dometa i hipersonično oružje nisu bili dovoljni, RuMoD je nedavno objavio snimak Su-34 naoružanog sa 2 FAB500M62 bombe sa kompletima za jedrenje, navodno u misiji napada na komandne i osmatračke punktove, oklopna vozila i kontrolu tačke za dronove Oružanih snaga Ukrajine.

VKS je takođe, kako se izveštava, rasporedio borbeni bombarder Su-34 Fullback da baci svoje prve UMPC FAB-1500 M54 visokoeksplozivne fragmentacione bombe na metu. Posle meseci pokušaja i grešaka, bomba je precizno pogodila metu u testu sprovedenom pre nekoliko nedelja.

Tvrdnje društvenih medija sugerišu da bi lovac u početku mogao da nosi tri bombe UMPC FAB-1500 M54, sa kapacitetom koji se povećava na još najmanje dve. Su-34 je mogao da lansira tri bombe istovremeno ili jednu po jednu, sve usmerene na različite ciljeve.

Pored sve ove smrtonosne municije, avion je dobio i novu zaštitu od neprijateljske opreme za elektronsko ratovanje, uključujući zaštitu od sistema za elektronsko ratovanje strane proizvodnje, za upotrebu u zoni specijalnih vojnih operacija. Kombinovanje kompleksa elektronske protivmere Hibini sa aktivnim stanicama za ometanje SAP-14 i SAP-518 obezbeđuje pouzdanu zaštitu Su-34 od protivvazdušne odbrane.

Ovo je izazvalo hiperbolične tvrdnje da Su-34 mogu nestati sa neprijateljskih radarskih ekrana.

Su-34 su pretrpeli mnoge teškoće, uglavnom u vazduhu, ali uglavnom zato što je to najkorišćeniji ratni avion u ruskom inventaru. Pre februara 2022, Rusija je imala 130 Su-34M u floti, prema Royal United Services Institute (RUSI).

Rusija je izgubila najmanje 20 Su-34 od početka sukoba, prema holandskoj organizaciji za praćenje otvorenog koda Oryx. Stvarni broj je verovatno veći jer uključuje samo avione za koje ima vizuelnu potvrdu prilikom brojanja gubitaka.

Na spremnost flote su navodno uticale operacije visokog tempa i pritisci na ruski lanac snabdevanja zbog strogih sankcija. Dakle, logično je da VKS naoružava letelicu najsmrtonosnijim oružjem u svom arsenalu koje ne bi nužno izložilo avion ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)