PRAVILA ZA POŠTENJE: Evroposlanike će sada teže moći da podmićuju

Poštenje poslanika Evropskog parlamenta sada bi manje trebalo da bude podložno izazovima, posle nedavne odluke da se pooštri zakonodavstvo koje se tiče poklona i vanparlamentarnih aktivnosti.

ПРАВИЛА ЗА ПОШТЕЊЕ: Европосланике ће сада теже моћи да подмићују

Foto: Goran Čvorović

Sve to bilo je uzrokovano velikom aferom koja je izbila prošle jeseni, pod nazivom "katargejt", zbog toga što su pojedini sadašnji i bivši poslanici osumnjičeni da su bili poktupljeni između ostalog da bi širili lepšu sliku o organizatoru prethodnog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Između ostalog, evroparlamentarci će biti obavezni da prijave svaku dodatnu plaćenu aktivnost ukoliko ona prelazi 5.000 evra godišnje. Postojala je ideja da se poslanicima u potpunosti zabrani da se paralelno bave bilo kojim drugim poslom, ali se od toga odustalo. Ipak, više im nije dozvoljeno da se istovremeno bave lobiranjem u ime sprečavanja konflikta interesa.

Neće smeti ni da zadrže poklone čija vrednost premašuje 150 evra. Ukoliko ih dobiju kao predstavnici EP, moraće da ih predaju predsedništvu. Takođe, učešće evropskog poslanika na bilo kom događaju za koji su organizatori platili troškove, moraće da se prijavi u posebnoj deklaraciji.   

Nezvanične parlamentarne grupe neće više smeti da koriste logo EP, da bi se izbegla bilo kakva konfuzija u njihovim aktivnostima. Uz to, poslanici će morati u svojim izveštajima pismeno da navedu predloge i sugestije spoljnih aktera. Biće u obavezi i da na početku i kraju mandata predstave detaljnu imovinsku kartu.  

Novo, izmenjeno pravilo će stupiti na snagu 1. novembra, a podržao ga je ogroman broj poslanika – preko petsto je bilo za, manje od sto protiv, uz nešto više od 50 uzdržanih.

Za to vreme, Grkinja Eva Kaili, bivša potpredsednica EP, koja se našla u epicentru afere "Katargejt" pozvala se nedavno na poslanički imnutitet smatrajući da joj nije oduzet po proceduri. Naime, pretres koji je izvršen u njenom stanu 9. decembra prošle godine, kada je pronađeno 150.000 evra, belgijska policija je izvršila pre nego što je zatraženo da joj se oduzme imunitet. Oduzimanje je zatraženo šest dana kasnije. U njenu odbranu, da nije trgovala uticajem, svedočio je i njen partner Frančesko Đorđi.

Advokati jednog od optuženih, belgijskog evroposlanika Marka Tarabele pronašli su još jednu "rupu" u proceduri, tako što su utvrdili da sin istražnog sudije radi zajedno sa sinom belgijske evroposlanice Mari Arene. U sinovljenovom stanu takođe je bio pronađen novac, čak 280.000 evra.

Kod Eve Kaili, koja je posle 4 meseca istražnog zatvora puštena uz sudsku kontrolu na slobodu, i njene porodice, nađeno je 900.000 evra, a kod bivšeg italijanskog evrodeputata Italijana Antonija Pancerija 600.000. Dve zemlje koje su apostrofirane u aferi, Maroko i Katar, odlučno negiraju bilo kakvu umešanost.

MORALNI PUTOKAZ

Da se ne bi ponovio "Katargejt", ali i mnogobrojne druge afere u kojima se pominje trgovina uticajem evroposlanika, EP je uveo nova pravila. Ona će "zakačiti" kraj mandata aktuelnog saziva, ali će pre svega biti "moralni putokaz" za sledeći saziv koji će biti izabran u junu sledeće godine.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE KRALA PARFEME U BEOGRADU, A ONDA... Veliki skandal dobio epilog (VIDEO)