"POKUŠAVAJU DA ZATAŠKAJU SKANDAL": Rusija uputila protestnu notu Kanadi zbog ukrajinskog SS veterana

Novosti online

26. 09. 2023. u 18:45

AMBASADOR Rusije u Kanadi Oleg Stepanov uputio je protestnu notu Kanadi zbog odavanja počasti ukrajinskom SS veteranu u parlamentu te zemlje, ali odgovor još nije stigao, rekao je diplomata za Sputnjik.

ПОКУШАВАЈУ ДА ЗАТАШКАЈУ СКАНДАЛ: Русија упутила протестну ноту Канади због украјинског СС ветерана

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

- Nota je poslata u ponedeljak. Propraćena je pismima koja sam uputio premijeru, ministru spoljnih poslova i predsedniku Donjeg doma. Odgovor još nije stigao - rekao je Stepanov.

On je istakao da kanadsko društvo i mediji „bruje“ o pomenutom događaju, ali da se premijer zemlje Džastin Trudo još uvek nije izvinio zbog pozivanja naciste u parlament.

- Ugledu premijera i njegovog kabineta nanet je ozbiljan udarac. Oni pokušavaju da zataškaju skandal tako što će napraviti žrtvenog jarca od predsednika Donjeg doma Entonijem Rotom i smeniti ga sa dužnosti - pojasnio je Stepanov.

Prethodno, agencija AP prenela je da je Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio  bivšeg vojnika SS divizije „Galicija“ u kanadskom parlamentu.

Na jednoj od fotografija tokom govora Zelenskog, na kojoj on pokazuje stisnutu pesnicu u vidu pozdrava prema publici, a pored njega stoji kanadski premijer Trudo, napisano je:

- Zelenski i Trudo pozdravljaju prisutnog u kanadskom parlamentu Jaroslava Hunka, koji je služio u Prvoj ukrajinskoj diviziji tokom Drugog svetskog rata.

Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!