NIGER O POVLAČENJU FRANCUSKOG KONTINGENTA: Kolonijalne snage nisu dobrodošle

Novosti online

25. 09. 2023. u 09:25

NOVE vlasti Nigera su, u vezi sa objavama o povlačenju francuskih trupa, saopštile da prisustvo kolonijalnih snaga na teritoriji zemlje nije dobrodošlo, prenose mediji.

НИГЕР О ПОВЛАЧЕЊУ ФРАНЦУСКОГ КОНТИНГЕНТА: Колонијалне снаге нису добродошле

Tanjug

 - Svako lice, organizacija ili struktura, čije prisustvo ugrožava interese naše države moraju da napuste zemlju naših predaka, hteli to ili ne. Suvereni narod Nigera podseća na čvrst i neprikosnoveni princip povlačenja stranih snaga francuske hunte. Imperijalističke i neokolonijalne sile nisu dobrodošle na našoj nacionalnoj teritoriji - saopštio je Nacionalni savet za zaštitu otadžbine, koji je formirala vojska Nigera.

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron objavio da Pariz povlači svog ambasadora u Nijameju i sve službenike ambasade u Nigeru.

Pored toga, Francuska će prekinuti vojnu saradnju sa Nigerom i povući kontingent do kraja godine.

Ranije je Niger zatvorio vazdušni prostor za francuske avione, javio je AFP, pozivajući se na vazduhoplovne vlasti te afričke zemlje.

Trenutno je 1,5 hiljada francuskih vojnika dislocirano u Nigeru i hiljadu njih u Čadu, dok su ranije, nakon smene vlasti u Burkini Faso i Maliju, bili prinuđeni da napuste te zemlje.

Prethodno, pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)