BRIKS PODRŽAVA REFORMU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Cilj je da postane demokratičniji i delotvorniji

Novosti online

21. 09. 2023. u 09:52

MINISTRI spoljnih poslova zemalja BRIKS-a podržali su ideju o reformi UN i Saveta bezbednosti, kao i težnje zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, uključujući Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku, da igraju značajniju ulogu u međunarodnim odnosima, kao i pomenutim organizacijama.

БРИКС ПОДРЖАВА РЕФОРМУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН: Циљ је да постане демократичнији и делотворнији

Foto: AP

Ministarski sastanak zemalja BRIKS-a održan je na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

 - Ministri su podržali sveobuhvatnu reformu Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti organizacije, a cilj je da postane demokratičniji, reprezentativniji, efikasniji i delotvorniji kao i da se poveća zastupljenost zemalja u razvoju u svim kategorijama članstva u Savetu kako bi mogao na odgovarajući način da odgovori na aktuelne globalne izazove - navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Šefovi diplomatije članica BRIKS-a takođe su izrazili punu podršku predsedavanju Rusije u organizaciji koje će početi 1. januara 2024. godine.

Podsećamo, Savet bezbednosti UN trenutno ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Saveta bezbednosti UN. SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN. Pored toga, prema pisanju Dejli Telegrafa, SAD bi želele da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država.

U Njujorku se od 19. do 26. septembra održava nedelja na visokom nivou Generalne skupštine UN. Rusku delegaciju predvodi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024