ŠOLC SE NE STIDI NATO AGRESIJE NA JUGOSLAVIJU: Nemački kancelar poredi bombardovanje i pomoć Ukrajini

Novosti onlajn

14. 09. 2023. u 19:22

VOJNA podrška Ukrajini, po važnosti za Nemačku, može se uporediti sa učešćem u bombardovanju Jugoslavije, kada je Berlin upotrebio svoje oružane snage prvi put nakon pada fašizma, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u podkastu radija Kosmo (kompanija WDR).

ШОЛЦ СЕ НЕ СТИДИ НАТО АГРЕСИЈЕ НА ЈУГОСЛАВИЈУ: Немачки канцелар пореди бомбардовање и помоћ Украјини

Olaf Šolc, Foto EPA

Prema njegovim rečima, intervencija NATO-a u događajima na Balkanu i ukrajinska kriza postali su za Nemačku „smena epoha“ i prekretnica.

- Ovaj rat (u Jugoslaviji) bila je prva smena epoha, pošto je Nemačka prvi put odlučila da interveniše u takvoj situaciji sopstvenim oružjem - reko je nemački kancelar.

Šolc je takođe primetio da je rat u Jugoslaviji odigrao ulogu u njegovoj političkoj karijeri, pošto je 1998. godine izabran u Bundestag.

- Praktično prva odluka koju sam tada morao da donosim ​​bila je nemačko učešće u mirovnoj misiji u Jugoslaviji, koja je takođe bila vojna operacija za zaustavljanje ubijanja - naglasio je on.

Osim toga, Šolc je „pacifikacijom“ regiona nazvao želju da se države koje su nastale raspadom Jugoslavije pridruži EU u okviru „Berlinskog procesa“ (mini šengena).

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)