TURSKI ODNOSI S EVROPOM SE ZAHUKTALI: Izveštaj Evropskog parlamenta je "pun optužbi i predrasuda"

Novosti online

14. 09. 2023. u 10:39

IZVEŠTAJ Evropskog parlamenta o Turskoj prepun je nepravednih optužbi i predrasuda i odraz je površnog i kratkovidog pristupa prema Ankari, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

ТУРСКИ ОДНОСИ С ЕВРОПОМ СЕ ЗАХУКТАЛИ: Извештај Европског парламента је пун оптужби и предрасуда

Foto: Profimedia

- Izveštaj je zasnovan na dezinformacijama koje šire antiturski krugovi i pun je nepravednih optužbi i predrasuda. On je takođe odraz kontinuiranog površnog i kratkovidog pristupa Evropskog parlamenta kako prema odnosima sa našom zemljom, tako i prema budućnosti EU - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija Anadolija.

Tursko Ministarstvo dodalo je da izveštaj takođe pokazuje da su poslanici Evropskog parlamenta i dalje zatvorenici populističke politike i da su „daleko od razvoja pravog strateškog pristupa i Evropskoj uniji i regionu“.

- U tako kritičnom periodu u pogledu stabilnosti i bezbednosti našeg kontinenta, kada je nastala mogućnost za oživljavanje odnosa između Turske i EU, smatramo nerazumnim da Evropski parlament preduzima ovakve korake umesto da pregovara o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji - ističe se u saopštenju.

Evropski parlament je u svom izveštaju u sredu naveo da prepreke za pristupanje Turske Evropskoj uniji predstavljaju problemi u oblasti ljudskih prava i demokratskih vrednosti i predloženo je da se „pronađe paralelna i realistična struktura za odnose EU i Turske“.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da će prijem Švedske u NATO postati moguć nakon što Turska bude primljena u Evropsku uniju.

Kasnije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je Erdogan pristao da „što je pre moguće“ turskom parlamentu uputi papire za ratifikaciju prijave Švedske za ulazak u NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)