RUSKI AMBASADOR: BRIKS ne teži da postane još jedan hegemon

P. Z. S. / ria.ru

13. 09. 2023. u 16:28

BRIKS nije „antizapadni blok“, ne takmiči se ni sa kim i ne postavlja sebi cilj da postane još jedan hegemon, smatra ruski ambasador u Argentini Dmitrij Feoktistov. O tome je pisao u članku za argentinski list Perfil.

РУСКИ АМБАСАДОР: БРИКС не тежи да постане још један хегемон

Foto: AP


Ranije na samitu BRIKS-a, Argentina je pozvana da se pridruži organizaciji 1. januara. Ambasador je napomenuo da Rusija od samog početka čvrsto i dosledno podržava aplikaciju Buenos Ajresa.

-U pitanju pozivanja novih članica u petorku uzeta je u obzir njihova težina, autoritet, položaj na svetskoj sceni i posvećenost izgradnji pravednijeg sistema međunarodnih odnosa. Argentina u potpunosti zadovoljava sve gore navedene kriterijume. Jedna je od najvećih zemalja na kontinentu sa obrazovanim stanovništvom, ozbiljnim naučnim, tehnološkim i industrijskim potencijalom, istaknuta članica UN, G20 i drugih multilateralnih institucija. Na njenoj teritoriji koncetrisane su najbogatije rezerve nafte, gasa i kritičnih minerala, primetio je Feoktistov.

-Ulazak u "petorku", koja već čini oko trećinu argentinskog izvoza, daće dodatni podsticaj razvoju spoljnotrgovinske razmene zemlje. Kada se finansijska i ekonomska situacija stabilizuje, Argentina će moći da aplicira za priključenje u Novu razvojnu banku, smatra ambasador.

Ilustracija V. N.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na izjave pojedinih predstavnika opozicije o njihovoj nezainteresovanosti da Argentinu vide u BRIKS-u. Ranije su dva opoziciona predsednička kandidata Patriša Bulrih i Havijer Majli, koji se oslanjaju na saradnju sa Zapadom, poručili da se Argentina neće pridružiti toj organizaciji ako pobede na izborima.

-Konkretno, izneta je teza da je ovo udruženje tobože „antizapadni blok”. To, zapravo, nije tačno: „petorka” se nikome ne suprotstavljaju i ni sa kim se ne takmiči, a još manje postavlja sebi cilj nastanak još jednog hegemona, piše Feoktistov.

-Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uporedio je obnovljeni BRIKS sa fudbalskim timom, pošto će se broj njegovih članova uskoro povećati sa 5 na 11. Naravno, Argentina će sama odlučiti da li će ostati na klupi, preći u drugu ligu, ili se pridružiti nacionalnom timu, mesto koje sa pravom zaslužuje. Ovaj tim se zalaže za izgradnju pravednog multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na suverenoj ravnopravnosti država, njihovom sociokulturnom identitetu i nezavisnom razvoju zasnovanom na nacionalnim interesima… Uvereni smo da će argentinski narod napraviti pravi izbor – svesno i bez obzira na pritisak spolja. Niko nema pravo da pokaže Argentini crveni karton, sprečavajući njeno članstvo u BRIKS-u, naglasio je ambasador.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)