MELONIJEVA "UBILA" ODNOSE SA PEKINGOM: Rim povlači nečuven potez

Novosti online

10. 09. 2023. u 18:43

PREMIJER Italije Đorđa Meloni saopštila je da je u razgovoru s kineskim premijerom Lijem Kećijangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative „Pojas i put“.

МЕЛОНИЈЕВА УБИЛА ОДНОСЕ СА ПЕКИНГОМ: Рим повлачи нечувен потез

FOTO: AP/Tanjug

Melonijeva i Li su razgovarali na marginama samita G20 u Nju Delhiju istovremeno i o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje.

- Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat - objavio je list „Korijere dela sera“, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004, prenosi Rojters.

Italija je jedina članica G7 koja je deo inicijative „Pojas i put“, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

Rim predsedava G7 sledeće godine i preinačuje svoje odnose s Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti