PREMIJER INDIJE NAJAVIO ISTORIJSKI KORAK: Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa, podržao ga i Bajden

Novosti online

09. 09. 2023. u 17:36

PREMIJER Indije Narendra Modi na marginama samita G20 u Nju Delhiju najavio je puštanje u rad ekonomskog koridora „Indija-Bliski istok-Evropa“.

ПРЕМИЈЕР ИНДИЈЕ НАЈАВИО ИСТОРИЈСКИ КОРАК: Економски коридор Индија-Блиски исток-Европа, подржао га и Бајден

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Inicijativa, koja je dobila zvaničan naziv „Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa“, a koju zajedno predvode Indija i SAD, postaće prva takva inicijativa za saradnju u oblasti veza i infrastrukture uz učešće Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Evropske unije, Francuske, Italije, Nemačke i SAD.

- Ovaj koridor pokazaće stabilan put celom svetu - rekao je Modi na pres konferenciji sa liderima svih zemalja učesnica u projektu.

Bajden: Istorijska prekretnica

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države investirati u novu železničku liniju iz Angole u pravcu Indijskog okeana.

- Ovo će omogućiti nova radna mesta i povećati prehrambenu bezbednost. Ovo je revolucionarna investicija. Svet se nalazi na istorijskoj prekretnici. Hajde da radimo zajedno - poručio je Bajden.

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da će to biti najdirektnija veza između Indije, Bliskog istoka i Evrope koja će omogućiti da se putuje za 40 odsto brže.

Osamnaesti samit G20 održava se od 9-10. septembra u prestonici Indije Nju Delhiju. Događaju neće prisustvovati ni ruski predsednik Vladimir Putin ni kineski lider Si Đinping. Rusiju će na forumu predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.

Na događaj su pozvani svi lideri zemalja članica, kao i lideri još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HONG KONG POTPOLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)