PUTIN ČESTITAO 75. GODIŠNJICU OSNIVANJA SEVERNE KOREJE: Veruje u nastavak jačanja saradnje i veza u svim pravcima

Novosti online

09. 09. 2023. u 10:27

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke severnokorejskom lideru Kim Džong Unu povodom 75. godišnjice osnivanja DNRK, preneo je severnokorejski radio Glas Koreje.

ПУТИН ЧЕСТИТАО 75. ГОДИШЊИЦУ ОСНИВАЊА СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Верује у наставак јачања сарадње и веза у свим правцима

Foto: Tanjug/AP

Putin je, kako se navodi u poruci, ukazao na "značajnu konstruktivnu saradnju u različitim oblastima" i izrazio uverenje da će zemlje "nastaviti da sistematski jačaju bilateralne veze u svim pravcima".

Putin je takođe istakao da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNR Koreju, kao novu suverenu državu.

On je u čestitki takođe poželeo Kim Džong Unu "dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Severne Koreje – mir i prosperitet".

Kim Džong Un prisustvovao je ponoćnoj paradi u Pjongjangu povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja zemlje, izvestili su državni mediji.

Paradu je u petak uveče organizovala Radničko-seljačka crvena garda, organizacija civilne odbrane, na prestoničkom trgu Kim Il Sung uoči današnje proslave Dana nezavisnosti Demokratske Narodne Republike Koreje, navodi korejska centralna novinska agencija, prenosi Tanjug.

Kim je posmatrao događaj, na kome se nije obraćao, u društvu, kako je izvestila KCNA "poštovane ćerke", a veruje se da je u pitanju Kim Ju-ae, navodi Jonhap.

ineska delegacija koju je predvodio potpredsednik Državnog saveta Liu Guodžong, kao i članovi ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov", posmatrali su paradu na poziv Pjongjanga, saopštila je KCNA.

Severnokorejski lider se u petak sastao sa kineskim zvaničnicima i izrazio zahvalnost predsedniku Si Đinpingu što je poslao visoku delegaciju na proslavu godišnjice, preneli su državni mediji.

Kina je spremna da intenzivira stratešku razmenu sa Severnom Korejom, kao i da pojača poslovnu saradnju i razvije veze kako bi doprinela regionalnom miru i stabilnosti, napisao je kineski predsednik Si Đinping u čestitki severnokorejskom lideru Kim Džong Unu povodom 75 godina od Dana osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje.

Kako prenosi KCNA, čestitke su uputili predsednici Egipta, Zimbabvea, Indonezije, Irana, Laosa, Nikaragve, Pakistana, Sirije, Ugande i privremeni predsednik Malija.

Kim planira da sledeće nedelje poseti Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, kako bi sa Putinom razgovarao o mogućnostima dalje vojne saradnje, objavio je u ponedeljak "Njujork tajms".

U julu, kineska delegacija na čelu sa Li Hongdžongom, članom Političkog biroa vladajuće Komunističke partije, i ruska delegacija na čelu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom prisustvovali su manifestacijama u Pjongjangu povodom proslave 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu, posmatrajući vojnu paradu sa Kimom, navodi Kjodo.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Ovako policija u Nevadi rešava blokade puteva od strane aktivista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024