PREMIEJER PAKISTANA OTKRIO DETALJE AKCIJE : Američka vojna oprema pala u ruke avganistanskih talibana

Tanjug

04. 09. 2023. u 21:54

PRIVREMENI premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar izjavio je danas da je američka vojna oprema, zaostala tokom povlačenja vojnih trupa SAD iz Avganistana., pala u ruke militanata i na kraju stigla do pakistanskih talibana.

ПРЕМИЕЈЕР ПАКИСТАНА ОТКРИО ДЕТАЉЕ АКЦИЈЕ : Америчка војна опрема пала у руке авганистанских талибана

Talibani na ulicama Kabula, Foto AP

Oprema, koja uključuje širok spektar predmeta, od naočara za noćno osmatranje do vatrenog oružja, sada se „pojavljuje kao novi izazov“ za Islamabad, jer je poboljšala borbene sposobnosti pakistanskih talibana, naveo je premijer, prenosi Asošiejted pres. 

Nema definitivnih informacija o tome koliko je američke opreme ostavljeno, ali talibani su zaplenili oružje, municiju, helikoptere i drugu modernu vojnu opremu od avganistanskih snaga koje su je predale. Iako niko ne zna tačnu vrednost, zvaničnici američke odbrane potvrdili su da je "značajna".

Kakar nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali njegove navode ili direktno povezivali avganistanske talibane i TTP, ali je upozorio da postoji potreba da se usvoji „koordinisani pristup“ u rešavanju pitanja zaostale vojne opreme.

- Pakistanske snage bezbednosti nastaviće da se bore protiv militanata kako bi odbranile naš dom, decu, džamije i bogomolje - poručio je premijer prelazne vlade, koji je prošle nedelje položio zakletvu kao najmlađi premijer Pakistana. 

On će predvoditi vladu do narednih parlamentarnih izbora, najverovatnije do januara 2024. godine.

Kakar je odbacio bilo kakve razgovore između vlade i TTP nakon što su militanti jednostrano prekinuli primirje prošlog novembra. 

Od kada su talibani preuzeli vlast u susednoj državi, Islamabad tvrdi da avganistanski talibani sve češće pružaju utočište borcima TTP-a, što zaoštrava odnose između Islamabada i Kabula.

Pakistan je postao ključni saveznik Vašingtona u njegovom ratu protiv terorizma nakon napada 11. septembra u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Pakistanski talibani, poznati kao Tehrik-e-Taliban Pakistan ili TTP, poslednjih meseci su pojačali napade na pakistanske bezbednosne snage. Oni su zasebna militantna grupa, ali saveznik avganistanskih talibana.

Talibani su preplavili Avganistan sredinom avgusta 2021. u poslednjim nedeljama povlačenja iz zemlje američkih i NATO trupa posle 20 godina rata. 

Dva anonimna bezbednosna zvaničnika u Islamabadu izjavila su za Asošijeted pres da je TTP ili kupio opremu od avganistanskih talibana, ili su je dobili kao njihov saveznik. 

Pakistanski talibani su takođe objavili izjave i video snimke poslednjih meseci, tvrdeći da poseduju, između ostalog, oružje sa laserskim i termalnim nišanskim sistemima.

TTP borci sada gađaju pakistanske trupe iz daljine, dok su ranije njihovo jedino oružje bile jurišne puške AK-47, rekao je jedan od zvaničnika, bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi AP.

Na konferenciji za novinare, Kakar je takođe naglasio da će svim političkim partijama — uključujući pakistansku opozicionu partiju Tahrek-e-Insaf koju predvodi bivši premijer Imran Kan,   biti dozvoljeno da učestvuju na predstojećim izborima.

- Ovđe smo samo da pomognemo izbornom procesu - rekao je Kakar.

On nije direktno pomenuo Kana, koji nema pravo da se kandiduje na izborima jer služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije. Kan, koji je zbačen izglasanjem nepoverenja u aprilu 2022. godine i dalje je vodeća opoziciona ličnost u zemlji.

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA - Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave