RAT U UKRAJINI: VSU sprema još jedan udar na Bahmut, krvave borbe u Zaporožju se nastavljaju (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

02. 09. 2023. u 07:15 >> 00:06

RAT u Ukrajini ušao je u 556. dan. Najnovije vesti sa fronta pratite na našem portalu.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ спрема још један удар на Бахмут, крваве борбе у Запорожју се настављају (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: VSU sprema još jedan udar na Bahmut, krvave borbe u Zaporožju se nastavljaju (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu, situacija nije pretrpela značajne promene. Strane vode međusobne izviđačke i artiljerijske duele. VSU pokušava da se probije u oblasti Šumarije Serebrjanski i Torskog, ali bezuspešno.

Posle dužeg pregrupisavanja kod Bahmuta, ukrajinske formacije su ponovo krenule u istovremeni napad na severni i južni bok. Na pravcu Zaliznjanskog i Razdolovke kombinovane jedinice 10. brigade, 30. brigade, 56. brigade i 77. brigade izvršile su u izviđanje pod borbom sa namerom da procene stanje odbrane ruske armije severno od Bahmuta.

Ilustracija telegram rybar

Slično, četiri napada su izvele jurišne grupe 5. i 80. brigade na prilazu severne periferije Kleščejevke – Bahmut. Ofanziva je odbijena, ali je koncentracija neprijatelja ostala.

U cilju jačanja ukupne jačine grupacije, u rejon Stupoček je sa sektora Kremenski prebačen 13. bataljon 95. brigade DŠV Ukrajine, koji je upravo završio obnavljanje borbene sposobnosti.

Sudeći po kretanjima, u narednim danima ukrajinske formacije planiraju da ponovo napadnu na jugu Bahmuta sa snagama novih jedinica desantnih trupa. A izbor lokacije Kleščekevka bi zbog niske, prema komandi Oružanih snaga Ukrajine, stabilnosti fronta.

U oblasti Vremjevske izbočine nema značajnih promena. Ukrajinske formacije izvode nove udare na Staromajorskom, Prijutnom i Urožajnom, vode se artiljerijski dueli između strana. Komanda Oružanih snaga Ukrajine povlači rezerve na lice mesta i priprema se za ofanzivu u pravcu Novodonjeckog, Staromlinovke ili ka Prijutnom.

Na sektoru Orehovski, u toku je pregrupisavanje Oružanih snaga Ukrajine nakon što su se ruske trupe povukle sa južne periferije Rabotina. Ipak, ukrajinske formacije još nisu uspele da se učvrste na napuštenim pozicijama Oružanih snaga RF i nisu prešle u Novopokrovku. Istovremeno, vode se žestoke borbe zapadno od Verbovoja, gde VSU pokušava da probije odbranu Oružanih snaga RF i da se probije do ključnih visova u blizini sela.

 

Veliki napad ruskih dronova

Ruske snage pokrenule su nekoliko grupa jurišnih dronova širom Ukrajine saopštava Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u poruci na Telegram kanalu Vazduhoplovstva, dronovi su lansirani sa područja poligona Čauda (Krim) i Primorsko-Ahtarsk (Ruska Federacija). Kreću ka južnim regionima Ukrajine.

Shahed - 136 Foto MO Irana

-Moguće je širenje alarma u pravcu kretanja jurišnih bespilotnih letelica. U slučaju vazdušne uzbune, uputite se ka skloništu, napomenuli su Oružane snage Oružanih snaga Ukrajine.

U Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti postoji opasnost od dejstva udarnih bespilotnih letelica od strane neprijatelja, saopštilo je Vazduhoplovstvo.

 

Ukrajinska kasetna granata ultela u kuću (VIDEO)

Deo kasetne granate probio je zid i uleteo u stan stambene zgrade u Petrovskom okrugu Donjecka, javlja dopisnik RIA Novosti.

Gazdarica je u to vreme bila kod kuće. Kasetna podmunicija je ranila nekoliko ljudi koji su se šetali dvorištem.

Ranije u subotu, predstavništvo DNR u ZSO je prijavilo pet osoba povređenih u granatiranju Petrovskog okruga u Donjecku. Kasnije je odeljenje saopštilo da su ukrajinske trupe od 19:00 do 19:30 ispalile na grad 18 granata kalibra 155 milimetara, uključujući dve kasetne.

Gradonačelnik Aleksej Kulemzin je pojasnio da je tokom napada povređen civil rođen 1981. godine.

Ukrajinska vojska redovno otvara vatru na gradove republike. Dan ranije, šestogodišnja devojčica je ubijena nakon udara Oružanih snaga Ukrajine na tržni centar „Donjeck-Siti” u glavnom gradu regiona. Neprijateljska vojska je na tržni centar ispalila 15 raketa iz MLRS-a.


Savremeni kompleksi „Tor-M2“ štite nebo iznad LNR

Savremeni raketni kompleksi „Tor-M2“ aktivno štite vazdušni prostor na liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik komandant jedinice tih raketnih kompleksa, s pozivnim imenom „Direktor“.

Foto printskrin youtube

Reč je o kompleksu proizvedenom 2022. godine, veoma je pouzdan i efikasan, rekao je komandant.

On je dodao da je kompleks usavršen u odnosu na prethodnu verziju i da ima niz prednosti, jer može da pogađa različite ciljeve, od bespilotnih letelica, do avijacije i krstarećih raketa.

 

 

MO Rusije: Odbijena četiri napada VSU u Zaporožju

Na pravcu Zaporožja, ruske jedinice su, uz pomoć vazdušnih udara i artiljerijske vatre odbile četiri napada jurišnih odreda 47., 65. mehanizovane, 46. aeromobilne, 82. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 15. brigade Nacionalne garde u oblastima naselja Rabotino i Verbove u Zaporoškoj oblasti.

Tokom dana izbačeno je iz stroja do 115 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena oklopna vozila, četiri vozila, dva artiljerijska sistema M777 i top M119 američke proizvodnje, dve haubice: Msta-B i D-20.

Pored toga, protivbaterijski radar AN/TPK-50 američke proizvodnje pogođen je u oblasti naselja Čarivne, region Zaporožja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky



U pravcu Hersona vatrenim udarima je iz stroja izbačeno više od 30 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva vozila i haubica D-30.
Pored toga, uništeno je poljsko skladište municije 106. brigade Teritorijalne odbrane u blizini sela Tjaginka, Hersonska oblast, a pogođeno je i komandno mesto upravljnja bespilotnim letelicama u blizini sela Otradokamenka, Hersonska oblast.

 

Oborena ukrajinska rakete izned Berdjanska

Sistem protivvazduhoplovne odbrane oborio je ukrajinsku raketu iznad Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopšteno je iz regionalne administracije. Žrtava i materijalne štete nema.

Foto printskrin youtube

Donjeck granatiran kasetnom municijim

Ukrajinska vojska je za oko dva sata ispalila devet jedinica kasetne municije kalibra 155 milimetara na Donjeck i Jasinovatu, saopšteno je iz administracije DNR.

 

 

Vlasti u Donjecku tvrde da su ukrajinske snage grad gađale kasetnim granatama

Snage Kijeva gađale su Donjeck kasetnom municijom, ispaljeno je osam projektila na različite delove grada, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Ukazao je da je u jednom od napada ranjeno četvoro civila.

- Povrede različite težine zadobili su muškarac rođen 1977. godine i tri žene rođene 1968, 1983. i 1981. godine. Osim toga, tokom granatiranja ponovo je pogođen vrtić broj 150 - dodao je Kulemzin.

Moskva: Presretnuta dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti jutros su presretnuta dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tako je sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na teritoriji Rusije - dodaje se u saopštenju. 

Figaro: Ukrajinci dezetiraju

Mnogi Ukrajinci, koji su na početku sukoba otišli ​​na front kao dobrovoljci, dezertirali su, suočeni sa vojnom realnošću, piše Figaro.

Prema pisanju lista, mnogi su uspeli da pobegnu iz zemlje uz pomoć mita. I iako se begunci često suočavaju sa osudama u inostranstvu, svoj čin objašnjavaju brigom za svoje porodice, prenosi izdanje.

 

Donjeck i Makejevka na udaru

Tokom noći ukrajinske snage nastavile su da gađaju Donjeck i Makejevku, ispaljeno je 16 projektila.

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra, pošto su Oružane snage iscrpile najveći deo svog potencijala, izjavio je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis.

Moskva: Ruske snage uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, sprečen napad na Krimski most

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ruske snage uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koji su pokušali da napadnu Krimski most.

- Oko 02:20 po moskovskom vremenu, u Crnom moru je uništen treći ukrajinski bespilotni čamac, koji je kijevski režim poslao da izvrši teroristički napad na Krimski most - objavljeno je na Telegram kanalu Ministarstva.

Rusko Ministarstvo prethodno je saopštilo da je noćas uništen bespilotni čamac koji je pokušao da napadne Krimski most, a da je jedan pomorski dron uništen i u petak veče, piše list Izvestija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)