NASTAVLJA SE DESTABILIZACIJA AFRIČKOG KONTINENTA: Kako je izvršen državni udar u Gabonu

IZBORI su namešteni i poništeni, a sve državne institucije raspuštene. Tim rečima obratili su se pučisti juče rano ujutro preko nacionalne televizije u Gabonu.

НАСТАВЉА СЕ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА АФРИЧКОГ КОНТИНЕНТА: Како је извршен државни удар у Габону

Foto: Jutjub/Guardian News

Pripadnici predsedničke garde svrnguli su šefa države Alija Bonga (64), samo nekoliko sati posle održanih izbora u ovoj zemlji, u kojima je, prema zvaničnim podacima, Bongo osvojio treći mandat sa 64 odsto glasova.

Posle saopštavanja da je došlo do državnog udara, nastupilio je slavlje među pučistima, dok je svrgnuti predsednik odveden u pritvor u jednu od svojih rezidencija. U zatvor je odveden i jedan od njegovih sinova, a pretpostavlja se da bi to mogao da bude i deo pritisaka od njega da podnese ostavku.

Zanimljivo je da je tokom prepodneva uspeo da se direktno oglasi i oteti šef države, video-porukom.  

- Ja sam Ali Bongo, predsednik Gabona. Šaljem ovu poruku svim našim prijateljima širom sveta, da bi se dalje čulo šta se zbiva. Uhapšen sam sa porodicom, mog sina su odveli, suprugu takođe. Nalazim se trenutno u predsedničkoj palati. Ništa se ne događa. Ne znam šta se dešava. Pozivam vas da podignete glas – rekao je Bongo na engleskom jeziku, iako je frankofon.

Čim je saopštena odluka preko TV da je izvršen puč, vojnici su izašli na ulice u automobilima, dok ih su ih građani pozdravljali.

- Čuli su se, tokom jutra, u daljini, s periferije, kratki rafali. Trajali je to oko sat, a potom je zavladao mir. Život je nastavljen, ljudi idu u prodavnice – preneo je za francusku televiziju s lica mesta situaciju u prestonici Libervilu, jedan od očvidaca, francuski državljanin.

Ipak, zabrinutost vlada, jer se ne zna šta u ovoj bivšoj francuskoj koloniji donose sledeći sati i dani.

- Državni udar u Nigeru, i sada situaciju u Gabonu, pratimo s najvećom mogućom pažnjom – poručila je francuska premijerka Elizabet Born.

Istovremeno, portparol francuske vlade Olivije Veran osudio je državni udar.

Afrički kontinent je u poslednje vreme teatar destabilizacije. Ipak, situacija s Nigerom je drugačija. Dok zapadne vlade smatraju svrgnutog predsednika u Nigeru demokratski izabranim, puno je kritika na račun vladavine u Gabonu.

Porodicu Bongo optužuju i za preterano bogaćenje. Pre nekoliko godina izvršen je pretres u njihovim stanovima u luksuznoj aveniji Foš u Parizu.

Ali Bongo je na vlasti punih 14 godina, a pre pet godina, kada je doživeo moždani udar, već je bio meta pučista. Uspeo je, međutim, da sačuva funkciju. Pred najnovije izbore, čiji su rezultati saopšteni preksinoć, u zemlji je bio ukinut internet i uveden policijski čas, zvanično da bi se sprečilo nasilje, ali opozicija smatra da je to pre svega urađeno zato da bi informacije bile teško dostupne.

Bongov protivkandidat na izborima Albert Ondo Osa proglašen je samo nedelju dana pred izbore, što je isuviše malo da bi se organizovala ozbiljnija predizborna trka, smatraju analitičari. Osa je još u izbornom danu, u subotu, isticao da je počinjena krađa.

Vlast je optužena za nedostatak transparentnosti, a konfuzija traje već nekoliko dana. Juče tokom prepodneva je ponovo uključen internet, ali je nedostupan program francuskih medija RFI i "Frans 24". Francuska ima svoje privredne interese u ovoj zemlji bogatoj rudama i naftom, za koje zanimanje u poslednje vreme sve više pokazuju Rusija, Kina i SAD. Ipak, apriori, nema sličnosti sa situacijom u Nigeru – nema ruskih zastava, niti se ispoljava netrpeljivost prema Francuskoj. U Gabonu živi oko 10 do 12 hiljada Francuza.

Granice ove zemlje su trenutno zatvorene, istakli su pučisti, a građane pozvali na mir.

DINASTIJA

Ova centralnoafrička država je nezavisnost od Pariza stekla 1960. godine, a sedam godina kasnije nastupila je era "dinastije Bongo" duga čak 56 godina. Alijev otac Omar vladao je pune 42 godine, do 2009, kada ga je, posle Omarove smrti, na čelu države zamenio sin koji je pre toga bio ministar spoljnih poslova (1989-1991), a onda, godinama, i odbrane (1999-2009), tokom vlasti svoga oca.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?