NOVI ADUT PJONGJANGA PLAŠI AMERIKU: Hvasong-18 severnokorejski ICBM sa “ruskim DNK”?

P. Z. S. / 19fortyfive.com

23. 08. 2023. u 20:11

NA trilateralnom samitu lidera u Kemp Dejvidu u avgustu, lideri Sjedinjenih Država, Japana i Južna Koreja složili su se da u potpunosti sarađuju na balističkoj raketnoj odbrani.

НОВИ АДУТ ПЈОНГЈАНГА ПЛАШИ АМЕРИКУ: Хвасонг-18 севернокорејски ИЦБМ са “руским ДНК”?

Foto: Profimedia



Citirati dokument je izdala Bela kuća, "Sjedinjene Države, Japan i ROK su potvrdili odluku da aktiviraju mehanizam za razmenu podataka o raketama u realnom vremenu koji bi poboljšali otkrivanje i procenu DPRK raketa, na koji su se obavezali da naprave na svom sastanku u Pnom Pen-u prošle godine."

Čini se da bi strane trebalo da to urade što je brže moguće. Istraživanje Teodore Postol za CSIS ukazuje da je čvrsto gorivo Severne Koreje za Hvasong-18 projektil moglo biti daleko napredniji i mnogo veća pretnja, nego što je većina analitičara procenjivala tokom ranog testiranja. Zašto? Čini se verovatnim da su Severnokorejci razvili ovu raketu sa direktnom ruskom tehničkom i inženjerskom pomoći.

Hvasong-18 deli dobar broj karakteristika sa ruskim Topolj-M ICBM (SS-27 mod 2) - iako nisu baš slične. Rakete imaju slične prečnike i dele uporedive sposobnosti i trajektorije leta.

Foto: AP

Ali recimo to i sa praktičnog pogleda. Veoma malo je verovatno da su Severnokorejci sami smislili tehnologiju čvrstog goriva i dizajne za ICBM. Oni su morali da dobiju pomoć odnekud i morali su da dobiju tehnologiju. Sličnosti između Hvasong-18 i Topolj-M ističu Moskvu kao provajdera. S obzirom na to koliko je brz ovaj severno korejski sistem stvoren, veća je verovatnoća da su naučnici ili inženjeri Moskve bili odgovorni, kao što je to bio slučaj sa Musudan raketom na osnovu ruskog R-27 / SS-N-6.


IZNENADNA PRETNjA VAN GRANICA KOREJE

Tokom proteklih pet godina videli smo testove Severne Koreje i raspoređivanje nekoliko savremenih sistema koji povećavaju pretnju na korejskom poluostrvu. Oni uključuju severnokorejsku kopiju balističke rakete Iskander, oružje koje zauzvrat izgleda vrlo slično kao američki MGM-140 ATACMS sistem. Čini se da Severna Koreja radi na razvijanju hipersonskih sposobnosti za ovu raketu, kao i na višecevnom raketnom bacaču koji koriste sisteme za navođenje i mogu da pokrivaju velike delove korejskog poluostrva.

Odakle se ovi sistemi iznenada pojavljuju? Veoma je verovatno da je većina njih došla od Rusa. U stvari, pregled sankcija protiv ruskih subjekata i pojedinaca u poslednje tri godine otkriva nekoliko sankcija koje se direktno bave proliferacijom Severne Koreje (iako uključeni sistemi nisu navedeni).

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru


AMERIKA U DOMETU HVASONG-18

Većina sistema koje je Severna Koreja testirala ili rasporedila tokom poslednjih pet godina dizajnirana je za borbu na korejskom poluostrvu. Novi Hvasong-18 očigledno nije. Severna Koreja bi verovatno koristila ovu ICBM da napadne Sjedinjene Države. Dakle, da li je moguće da je severnokorejski lider Kim Džong Un zatražio od svojih ruskih saveznika da ga opremi i taktičkim sistemima za upotrebu na poluostrvu i ICBM-u koji bi verodostojno ugrozio Sjedinjene Države? Ako je to slučaj, Severnokorejci se bave ozbiljnim merama da povećaju pretnju koju predstavljaju za Ameriku, Južnu Koreju i Japan.

U zavisnosti od toga koliko su balističkih sposobnosti Rusi predali Severnokorejcima - ako je Hvasong-18 u stvari raketa zasnovana na ruskoj tehnologiji - ovaj razvoj bi mogao u potpunosti da promeni način na koji su Sjedinjene Države, Južna Koreja, i Japan, vodili balističku raketnu odbranu. Ruska raketa je sposobna da prođe kroz američki BMD (raketana odbarana od balističkih projektila) sa modernim kontramerama. Takođe može da izvrši više termonuklearnih napada. Konačno, to je raketa tačna dovoljno da bi se ciljala specifična naselja.


POTREBAN JE ODGOVOR

Čak i ako su Rusi pomogli Severnokorejcima da izgrade raketu na osnovu Topolj-M ICBM (SS-27 Mod 2), ostaje nejasno koliko je naprednijih mogućnosti Hvasong-18 nosila. Ali Severnokorejci su od negde dobili ovu raketu i vrlo je malo verovatno da su je sami razvili. To samo po sebi može biti najzanimljiviji aspekt nedavnih obelodanjivanja u vezi sa dizajnom i mogućnostima projektila.

Neizbežno je pitanje, šta će SAD da urade u vezi s tim? Sankcije su očigledni odgovor, posebno na ruskim subjektima. Ali možda je najbolje rešenje da se napravi balistička raketna odbrana u regionu Azije-Pacifik. Južna Koreja sigurno treba da nadogradi svoje trenutne sisteme odbrane raketa. Takođe je potrebna bliža integracija sa Sjedinjenim Državama i, ako je moguće, Japanom. Koristeći BMD i druge metode kako bi oborili ove nove severnokorejske sisteme, ili ih oštetili pre nego što mogu da naštete, mogu i treba da budu deo fokusa američkog, južnokorejskog i japanskog vojnog planiranja, vežbi i sticanje kapaciteta u narednim godinama. Ako se to ne učini, omogućiće pretnji da raste.

(19fortyfive/Dr. Bruce E. Bechtol Jr. )

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave