UPOZORENJA STRUČNJAKA: Ovom delu Evrope prete novi toplotni talasi, povećan rizik i od novi požara

Novosti online

07. 08. 2023. u 17:16

ŠANIJA i Portugalija spremaju se za novi vreli talas koji će trajati narednih sedam dana sa temperaturom iznad 44 stepena Celzijusovih u delovima Pirinejskog poluostrva, što će dodatno povećati rizik od šumskih požara.

УПОЗОРЕЊА СТРУЧЊАКА: Овом делу Европе прете нови топлотни таласи, повећан ризик и од нови пожара

FOTO: Printsrkin/ Earth42morrow

Južna Evropa se bori sa rekordnom temperaturom tokom vrhunca letne turističke sezone, što je navelo vlasti da upozore na zdravstvene rizike. Naučnici kažu da su toplotni talasi sve češći i intenzivniji tokom leta zbog klimatskih promena.

U Portugaliji, više od 900 vatrogasaca i 16 aviona i dalje se bore sa dva šumska požara koji su izbili tokom vikenda - u Odemiri, oko 200 kilometara južno od Lisabona, i u gradu Urem, oko 140 kilometara severno od prestonice.

Vlasti su proglasile više od 120 opština širom Portugalije pod najvećim rizikom od požara.

FOTO: Tanjug/AP

- Faktori koji izazivaju najnoviji toplotni talas su stabilna atmosfera - što dovodi do neba bez oblaka - i dolazak velike mase toplog i suvog vazduha iz severne Afrike", rekao je za Rojters Ruben del Kampo iz španske meteorološke agencije AEMET.

On je izjavio da će ovaj toplotni talas generalno biti intenzivniji, rasprostranjeniji i malo dugotrajniji od dva vrela talasa u julu.

Kampo je dodao da je kombinacija visoke temperature i veoma niske vlažnosti dovela do bržeg isparavanja vode u rezervoarima, kao što je i potrošnja bila u porastu, što je pogoršalo posledice dugotrajne suše koja pogađa Španiju.

FOTO: Tanjug/AP

Prema podacima Ministarstva za životnu sredinu, rezervoari su 31. jula bili na 42,2 odsto svog kapaciteta.

Portugalska meteorološka agencija IPMA objavila je danas crveni meteo-arlam zbog ekstremnih vrućina u šest okruga u zemlji, uključujući glavni grad Lisabon.

IPMA je saopštila da bi temperatura mogla da pređe 44 stepena Celzijusova u Evori, koja se nalazi u širokoj ravnici južno-centralnog regiona Alentežo, i 41 stepen u priobalnim gradovima Lisabonu i Setubalu.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ DRONA SA KRFA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!