EKSPERT O INCIDENTIMA U SIRIJI: Su-34 i Su-35 su prokleto dobri, F-16 se ne mogu baš meriti sa njima

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

04. 08. 2023. u 22:05

ESKALIRAJUĆA borba između ruskih i američkih snaga u Siriji podiže obrve širom sveta, uz strah od potencijalne eskalacije ovog sukoba u potpuno sučeljavanje između dve supersile.

ЕКСПЕРТ О ИНЦИДЕНТИМА У СИРИЈИ: Су-34 и Су-35 су проклето добри, Ф-16 се не могу баш мерити са њима

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Nedavni događaji doveli su do talasa optužbi obe strane, navodnih kršenja protokola za dekonflikt. Učestalost ovih opasnih susreta, sa izveštajima koji se pojavljuju skoro svakodnevno, oštar je pokazatelj tinjajućih vojnih tenzija u sirijskom pejzažu.

Kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik načelnika ruskog centra za pomirenje za Siriju, priča o incidentu od 26. jula. Bespilotna letelica američke proizvodnje MQ-9, deo međunarodne koalicije predvođene SAD, navodno je letela alarmantno blizu jednog dvojca aviona Su-35 i Su-34 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u regionu Al-Bab, na visini od 6.200 metara.

Prema Gurinovu, ruski avioni su odmah ispalili mamce, odgovor koji su pokrenuli njihovi radari na MQ-9 Reaper koji je zaključao svoje oružje (naciljao) na njih. Dodatno na tenzije, ruska vojska je 25. jula tvrdila da su bespilotne letelice (UAV) koalicije predvođene SAD prekršile pravila o dekonflikciji nad Sirijom čak 12 puta u jednom danu.

27. jul je dodao još jedan incident na listu kada je ruska bespilotna letelica Orlan-10 navodno postala žrtva radio-elektronskog napada iznad sirijskog vazdušnog prostora. Uprkos napadu, operateri dronova su uspeli da ga bezbedno vrate u bazu, prenela je novinska agencija TASS.

Foto printskrin tviter USAF

 

Oleg Gurinov je detaljno opisao incident, navodeći: „Tačno u 10:20 27. jula, ruski dron Orlan-10 doživeo je radio-elektronske smetnje u svojim kontrolnim krugovima u blizini naselja Al-Enkavi u provincija Hama. Nakon toga, pokušano je da se manipuliše njegovim navigacionim poljem." Ovaj izveštaj detaljno opisuje značajno kršenje deklariranih granica Rusije u Siriji, što je odmah izazvalo zabrinutost.

Manje od 24 sata kasnije, 28. jula, prijavljen je još jedan incident eskalacije.

Kontraadmiral Oleg Gurinov je objavio još jednu izjavu u kojoj je detaljno opisan događaj: „U 07:55, na visini od 5.000 metara u blizini naselja Nafla u provinciji Raka, zabeležen je opasan susret između drona MQ-9 koalicije i Su-34 aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“.

Foto: Profimedia


Gurinov je takođe ukazao na ozbiljne implikacije neisključivanja leta dronom. On je rekao da su „ruski piloti, pokazujući visok profesionalizam, odmah preduzeli neophodne radnje kako bi sprečili sudar sa bespilotnom letelicom iz koalicije“.

Centralna komanda SAD je, s druge strane, iznela optužbe protiv ruskih borbenih aviona Su-35 Flanker-E. Oni su navodno od početka godine sprovodili opasna presretanja, manevre i letove nad američkim vojnim bazama na severozapadu Sirije. Ove optužbe su obično praćene stalnim strahom od potencijalne „pogrešne procene“.


RASTUĆE TENZIJE

SAD su iznele optužbe protiv Rusije, navodeći da ruske akcije ugrožavaju bezbednost njenih bespilotnih letelica. Dokazi o ovim tvrdnjama predstavljeni su ranije ovog meseca u vidu video snimaka koje je objavilo američko vazduhoplovstvo, koji prikazuju navodne opasne manevre ruskih aviona u blizini američkih vojnih dronova iznad Sirije.

Dalje incidente prijavio je komandant Centralnog [AFCENT] američkog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Aleks Grinkevič, koji je tvrdio da je ruski borbeni avion Su-35 namerno bio postavljen ispred drona MQ-9, sa aktiviranim naknadnim sagorevanjem, što je ometalo rad operatera drona da bezbedno upravlja.

Foto Tanjug/AP

Pored toga, američka Centralna komanda [CENTCOM] je objavila dva ranije poverljiva video-snimka na kojima se vidi kako ruski borbeni avioni Su-35 izvode manevre koje smatraju nebezbednim. Prema EurAsian Times-u, čini se da su oba video snimka snimljena pomoću modula za ciljanje aviona ili sličnih senzorskih sistema, pri čemu jedan prikazuje F-16V, a drugi neidentifikovani avion. Svaki video prikazuje Su-35 kako izvodi rizičan manevar protiv lovaca USAF-a.

U drugom događaju koji je prijavljen u maju, američki zvaničnik je otkrio incident iz novembra 2022. godine, kada je ruska raketa zemlja-vazduh za dlaku promašila američki dron MQ-9 Reaper iznad Sirije. Uprkos tome što je detonirao samo 40 stopa od Reapera i naneo određenu štetu, dron je uspeo da se bezbedno vrati u bazu.

Kao odgovor na ove incidente, SAD postepeno povećavaju svoje napore za odvraćanje. Desetak američkih stelt lovaca F-35 poslato je ove nedelje na Bliski istok kako bi ojačali vazdušnu moć američke Centralne komande u regionu. Iako je prvenstveno usmerena na rastuću vojnu moć Irana, ovo raspoređivanje se takođe posmatra u svetlu navodnog uznemiravanja od strane ruskih aviona.

Foto Tanjug/AP/USAF

Zamenica sekretara za štampu Pentagona, Sabrina Sing, potvrdila je 17. jula da je Sekretar odbrane je naredio raspoređivanje razarača USS Thomas Hudner, lovaca F-35 i lovaca F-16 u zonu odgovornosti Centralne komande SAD [CENTCOM].

Nedavni dolazak stelt aviona F-22 u Jordan iz Evrope u okviru privremene rotacije, čiji je cilj odvraćanje ruskih aktivnosti u regionu, takođe su primetili vojni posmatrači. Ovaj razvoj događaja izazvao je zabrinutost zbog mogućnosti sukoba iz vazduha.

Sletanje aviona USAF-a u Jordan se doživljava kao direktna demonstracija sile kao odgovor na nedavne ruske vojne aktivnosti u regionu, posebno u Siriji. Ovaj potez se smatra značajnim, s obzirom na nekoliko ranijih upozorenja CENTCOM-a o čestim opasnim susretima sa ruskim ratnim avionima, uključujući letove iznad važnih američkih baza i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Slanje stelt lovaca F-35 u region dovelo je do spekulacija da bi oni mogli doći u kontakt sa Su-35 i Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije [VKS]. S obzirom na nedavne interakcije između dve sile, stručnjaci veruju da bi eskalacija mogla biti na pomolu.

Anonimni stručnjak sa Bliskog istoka, kojeg citira EurAsian Times, sugerisao je da bi sve veći angažmani između SAD i Rusije mogli biti nepotrebna eskalacija, s obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini. Ekspert je dalje mišljenja da su obe zemlje svesne da preusmeravanje resursa sa ukrajinskog ratišta nije najrazboritija strategija u ovom kritičnom trenutku.

Foto Tanjug/AP

-SAD raspoređuju avione F-22 ili možda F-35 manje za reagovanje u vanrednim situacijama, a više za odvraćanje. Obe strane su verovatno svesne ovoga. USAF-u su potrebni njegovi najbolji lovci jer su Su-34 i Su-35 strašni, a F-16 Vajper možda ne odgovara, dodao je stručnjak.

Raspoređivanje još jednog stelt borbenog aviona na Bliskom istoku, nakon ranijeg raspoređivanja jednog, pokrenulo je pitanja. Iako se čini da ovaj potez ima za cilj da se suprotstavi pretnji iz Irana, takođe je istaknuta njegova uloga u odvraćanju ruskih snaga u Siriji.

U strogom upozorenju šefa Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga, general-potpukovnika Alekusa Grinkeviča, koji nadgleda američke vojne operacije nad Sirijom i 20 drugih zemalja na Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji, rekao je: „Situacija je zrela za pogrešnu procenu. Došlo je do sloma profesionalizma koji nikada nisam video u ruskom vazduhoplovstvu."

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)