PAPA U PORTUGALIJI: Franja disciplinuje kardinale i menja Crkvu

PAPA Franja, svestan da se bliži kraj njegovom pontifikatu, najavio je u Portugalu niz promena u Katoličkoj crkvi koje će uzburkati sveštenički vrh, ali i vernike.

ПАПА У ПОРТУГАЛИЈИ: Фрања дисциплинује кардинале и мења Цркву

Foto: EPA

Uprkos zdravstvenim poblemima, papa pet dana učestvuje na globalnom okupljanju mladih na kojem je oko milion ljudi, a upravo njima želi da saopšti šta ostavlja svom nasledniku. Pre svega reforme koje uključuju snažnu borbu protiv svešteničke pedofilije, koja je izazvala i mega afera koja upravo potresa Portugal.

Utvrđeno je da je oko četrdeset sveštenika zlostavljalo 4.800 dece, pa papa traži da budu oštro kažnjeni, a žrtve obeštećene. Najgore od svega je što je crkveni vrh u toj zemlji ćutao iako je znao što se događa, a papa najavljuje i za njih drastične kazne koje uključuju i odaljavanje iz Katoličke crkve.

Foto: EPA

Papa najavljuje i veću prisutnost žena koje će ubuduće obavljati i značajne fukcije u Crkvi, a i nove mere koje bi trebale smanjiti odbojnost crkvenih krugova prema pripadnicima LGBT zajednice. 

Ipak najveću pažnju izaziva papin pokušaj da disciplinuje rimsku kuriju, moćne  kardinale u Vatikanu, što nije uspelo nijednom papi u prošlosti. Među njima su i najsnažniji protivnici papinih reformi koji žele da se sve ”vrati kako je bilo”. A to znači da kardinali ponovo dobiju razne beneficije koje im je Franja oduzeo, ili ograničio. Sada mora da plaćaju kiriju i režije, a Franja najavljuje i novi talas ukidanja privilegovanog statusa visokog sveštenstva.

Foto: EPA

Konzervativci u Crkvi samo čekaju trenutak kada osamdeset i šestogodišnji poglavar više neće moći da udara na njih, nadajući se da će njegov naslednik poništiti mnoge Franjine odluke. Ali, ujedno su svesni da su u manjini i da je papa imenovao nove kardinale koji bi trebalo da izaberu novog papu koji će da nastavi Franjin posao.

Odlazak u Portugal mnogi vide i kao svojevrsni papin testament i poruku kako vidi budućnost Crkve. Franja traži nemilosrdan odnos prema seksualnkim zlostavljačima i isključenje svakog sveštenika kojeg se sumnjiči za zločin iz Katoličke crkve. Ide i dalje, pa traži i drastične kazne za one koji su znali za zločine ali nisu ništa uradili

Foto: EP

 

Papa je kritičan i prema političarima na vlasti kojima zamera da ne traže ”put mira”. Kritikuje i odnos prema imigrantima, a tvrdi da svetu treba Evropa, ali ”prava Evropa”. Zabrinut je i za klimatske promene, pa je na put krenuo u avionu sa nultim uticajem na okruženje. Sa velikim interesovanjem se očekuje njegovo poslednje obraćanje mladim vernicima, kada će verovatno pozvati i crkveni vrh Pravoslavne crkve da zajedno pokušaju da smire ratni vihor u Ukrajini.

Svetski dan mladih možda je među poslednjim velikim skupovima koje Franjo posećuje. Ako mu se zdravlje pogorša možda će se odlučiti za penziju, a taj trenutak nije daleko.

Foto: EPA

Inače, Svetski dan mladih je najmasovniji svetski katolički događaj i svojevrsni religijski festival. U Portugal su doputovali mladi iz celog sveta i ujedno je to najveći skup ikada organizovan u Portugalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)