TEŠKE REČI IZ VARŠAVE: Poljska optužila Belorusiju za incident i pojačava odbranu na granici

Novosti onlajn

01. 08. 2023. u 22:08

MINISTAR odbrane Poljske naložio je da se poveća broj vojnika na granici sa Belorusijom zbog toga što su beloruski helikopteri navodno narušili vazdušni prostor Poljske, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane te zemlje

ТЕШКЕ РЕЧИ ИЗ ВАРШАВЕ: Пољска оптужила Белорусију за инцидент и појачава одбрану на граници

Foto: Tanjug/AP photo

- Ministar odbrane naložio je da se poveća broj vojnika na granici, da se izdvoje dodatne snage i sredstva, uključujući borbene helikoptere - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je beloruska strana ranije obavestila poljsku stranu o održavanju vojnih vežbi.

"Granica je narušena u području Bjaloveže na veoma maloj visini, što otežava radarima da to identifikuju“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je o incidentu obavešten NATO.

Otpravnik poslova Belorusije pozvan na razgovor

Zbog navodnog incidenta u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske odmah je pozvan otpravnik poslova Belorusije.

Poljska strana je izrazila „odlučan protest“ i pozvala je pozvala belorusku stranu da „odmah i detaljno pruži objašnjenje povodom incidenta“.

„Poljska strana je istakla da se incident smatra još jednim elementom eskalacije napetosti na poljsko-beloruskoj granici. Poljska očekuje od Belorusije da se uzdrži od takvih akcija“, poručilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je radio „Zet“ saopštio da je pojava beloruskih helikoptera na poljsko-beloruskoj granici zabrinula stanovnike istočne Poljske. Kako je precizirano, beloruska strana je unapred upozorila poljske graničare na planiranu vazdušnu patrolu. Pritom, kako se navodi, komanda poljske vojske saopštila je da vazdušni prostor zemlje nije narušen, te da se na određenoj visini leta na nekim mestima može činiti da se helikopteri nalaze veoma blizu poljske granice. Takođe, radio „Zet“ javlja da je Belorusija prilikom patroliranja koristila jurišni helikopter Mi-24 u pratnji helikoptera Mi-8.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona