SUKOB "SOKOLOVA" I "GOLUBICA": Tvrda nemačka struja ponovo dominira u Evropskoj centralnoj banci

Vlast u Evropskoj centralnoj banci su preuzeli "sokolovi".

СУКОБ СОКОЛОВА И ГОЛУБИЦА: Тврда немачка струја поново доминира у Европској централној банци

Foto Arhiva

Piše o tome ovih dana francuski "Mond", ali su na istu temu slične tekstove poslednjih meseci, pa i godina, imali i mnogobrojni drugi listovi.

Nadimak po uzoru na bespoštedne ptice grabljivice odavno je dat tvrdoj struji, dok se s druge strane nalaze "golubice". U svemu se, po običaju, očitava rivalitet dve najjače evropske sile, Nemačke i Francuske. Francuzima stranu drže južne komšije Italijani i Španci, dok su na strani Berlina, tradicionalno, Holandija, Austrija Finska, baltičke zemlje.

- Stvorena po modelu Bundesbanke, ECB je iz osnova evoluirala za vreme Marija Dragija, ali je nemački uticaj ponovo dominantan – piše ovih dana "Mond".

Od krize izazvane najžešćim naletom korona virusa, a zatim i ratom u Ukrajini, evropska ekonomija pokušava da se izvuče iz kandži najjače inflacije u istoriji evrozone. Svaki sastanak Saveta guvernera ECB u poslednje vreme donosio je povećanu kamatnu stopu. Poslednji, deveti, povećao je postotak za 0,25 na 3,75. Najviše još od početka dvehiljaditih. I, najbrže.  Daleko izgledaju ne tako davna vremena kada je bio negativan, - 0,5.

Situacija se nešto popravila, ali inflacija je u evrozoni u junu iznosila 5,5 odsto, što je gotovo tri puta više od proklamovanog cilja.

- Prerano je za objavljivanje pobede nad inflacijom – poručuje aktuelni predsednik Bundesbanke Joakim Nagel, koji je na funkciji poslednjih godinu i po i koji, kažu, ima mnogo više intervencija u Savetu guvernera ECB nego njegov prethodnik Jens Vajdman.

PROTIV OTKUPLjIVANjA DUGOVA

Za razliku od predsednice ECB Francuskinje Kristin Lagard, koja je smatrala da interesne stope ne treba da rastu, direktor Bundesbanke Joakim Nagel je izričito protiv otkupljivanja dugova i zalaže se za porast kamata.

Ističe se da je Nagel najglasniji među "sokolovima" koji se zdušno bore protiv inflacije. A to podrazumeva stezanje kaiša, što se mediterancima baš ne dopada.

- Ako ostavite inflaciju da traje predugo, posle je veoma teško otarasiti je se – Nagelov je rezon.

Nekadašnji maksimalni proklamovani limit iznosio je 3 odsto, željeni je bio 2, a sada se penje do 4. Vrhunac je u oktobru prošle godine iznosio 10,6. Zadatak ECB banke da u takvim uslovima nizom mera povrati stabilnost, predstavlja težak zadatak, a u tome nemačka Bundesbanka igra centralnu ulogu.

Analitičari se slažu u tome da je dolazak Nagela promenio odnos snaga unutar ECB čije je sedište u Frankfurtu. U Savetu guvernera sedi 26 predstavnika – 20 zemalja članica evrozone i šest članova direktorata i među njima se, kako podseća "Mond", permanentno vodi bitka političkih i intelektualnih uticaja. Sada je taj jezičak na vagi na strani Nemaca, primetnije nego ranije.

"Golubice" koje je instruirao još Dragi, kažu, trenutno imaju previše pomirljivu i filozofsku retoriku, koja ne pomaže izlasku iz krize, što samim tim podrazumeva da je prostor za let "sokolova" širom otvoren. Uloga Kristin Lagard se u tome, kaže, najviše svodi da pronalazi kompromise.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)