POLICAJCI "PREGORELI" U BORBI PROTIV BEZAKONJA: Štrajk francuskih čuvara reda

Šifra 526. To je žargonski znak prepoznavanja francuskih policajaca koji ovih dana masovno stupaju u štrajk. Čim se pomene ova brojka, zna se da je čuvar reda odlučio da krene u tihu obustavu rada. Za sada, imajući u vidu da postoji radna obaveza, uglavnom odlaze na bolovanje, a među najčešće spominjanim boljkama je "bernaut", odnosno istrošenost usled sindroma izgaranja.

ПОЛИЦАЈЦИ ПРЕГОРЕЛИ У БОРБИ ПРОТИВ БЕЗАКОЊА: Штрајк француских чувара реда

Foto: Goran Čvorović

Sve je počelo ovih dana u Marselju, kada je u pritvor smešten jedan od četvorice policajaca optuženih da su početkom jula pretukli učesnika nasilnih protesta povodom ubistva sedamnaestogodišnjeg mladića. Na pretučenog je ispaljen i gumeni metak u slepoočnicu. U kakvom je stanju bio, pokazuje i podatak da je dobio dva meseca bolovanja.

Čim je policajac odveden u pritvor, reagovao je generalni direktor nacionalne policije Frederik Vo, koji je dao podršku čuvaru reda, istakavši da jednom policajcu nije mesto u pritvoru, čak iako je napravio tešku grešku tokom obavljanja svog posla. Njegov stav podelio je pariski policijski prefekt Loran Nunjez. Ovakva vrsta direktne intervencije, koja čak zadire i u nezavisnost sudstva, dosta je neobična za ovdašnje prilike.

Treba, međutim, dublje zaći u genezu problema. Vremenom, sve je veći animozitet između čuvara reda i neobuzdane mladeži iz uzavrelih predgrađa. Buntovnici su praktično zaveli sopstveni red u naseljima, policajce gađaju svim i svačim, od vatrometa, preko kamenja i kugli za boćanje, do kiseline, hvataju ih u zamke, onemogućavaju im ulazak u ove zone bezvlašća. S druge strane, zbog nagomilanog trpljenja, sve je više policajaca koji podržavaju krajnju desnicu i postaju surovi u obračunima kada im "pukne film".

Protiv odvođenja policajca u pritvor ustali su i policijski sindikati. Morao je, tim povodom, da se izjasni i predsednik Emanuel Makron, iz Nove Kaledonije, kada je, u obraćanju javnosti, istakao generalnu podršku čuvarima reda, ali i dodao da niko nije iznad zakona.

To nije smanjilo bes u uniformama. Naprotiv, protest i tihi štrajk širi se od Marselja na druge regione, sve do Bretanje i pariskog regiona. To je dovelo i do podela u Vladi. Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je podršku generalnom direktoru policije, dok su sindikati sudija protestovali protiv "skandaloznog i teškog" mešanja u nezavisnost pravosuđa. Ministar pravde Erik Dipon Moreti je u takvoj neugodnoj situaciji samo ponovio reči predsednika da je zakon isti za sve.

Stanje je takvo, da su policajci, koje vlasti pozivaju da ne dolivaju ulje na vatru, na ivici živaca, i čitava situacija preti da još više izmakne kontroli.

POMOĆ

Čim je policajac odveden u pritvor, njegove kolege su odmah preko interneta započele skupljanje finansijske pomoći. Za nekoliko sati sakupljeno je 34.000 evra, posle čega su vlasti zabranile dalju akciju, smatrajući je nedostojnom. Zanimljivo je da je sličnom inicijativom za porodicu policajca koji je ubio sedamnaestogodišnjeg mladića za volanom, i koji se takođe nalazi iza rešetaka, sakupljeno preko 1,6 miliona evra. To takođe na određen način pokazuje stanje u društvu i odnos prema snagama reda i mladima iz predgrađa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)