CILJ - JAČANJE SARADNJE U SVIM OBLASTIMA: Počinje drugi samit „Rusija-Afrika“

Novosti online

27. 07. 2023. u 08:47

DRUGI samit „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“ održaće se 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu.

ЦИЉ - ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ У СВИМ ОБЛАСТИМА: Почиње други самит „Русија-Африка“

FOTO: Tanjug/AP

To je ključni i najveći događaj u rusko-afričkim odnosima koji teži unapređenju uzajamno korisnog partnerstva koje odgovara izazovima 21. veka.

Cilj događaja je jačanje sveobuhvatne i ravnopravne saradnje Rusije sa afričkim zemljama u svim oblastima: politici, bezbednosti, ekonomiji, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj sferi.

U okviru njega održaće se ekonomski i humanitarni forum „Rusija-Afrika“.

Tradicionalno, na otvorenim diskusijama poslovnog programa događaja razgovaraće se o najaktuelnijim temama rusko-afričke agende. Očekuje se da će nakon sastanka u Sankt Peterburgu biti usvojena deklaracija – akcioni plan za period od 2023. do 2026. godine u prioritetnim oblastima saradnje.

FOTO: Tanjug/AP

Ideju o održavanju samita prvi put je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin u julu 2018. godine u Johanesburgu tokom sastanka lidera zemalja BRIKS-a sa liderima pozvanih država.

U februaru sledeće godine Putin je potpisao ukaz o formiranju organizacionog komiteta za pripremu i održavanje samita „Rusija-Afrika“, a prvi samit je održan 24. oktobra 2019. godine u Sočiju pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“. Uoči njega je održana plenarna sednica ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ koju je posetilo preko 6.000 učesnika i predstavnika medija iz Rusije i 104 strane države i teritorije.

Samitu su kopredsedavali predsednici Rusije i Egipta Vladimir Putin i Abdel Fatah el Sisi.

Na prvom samitu učestvovali su zvanični predstavnici sve 54 afričke zemlje, od kojih su 45 predstavljali lideri država i šefovi vlada, a bili su prisutni i predstavnici ruskih, afričkih i međunarodnih poslovnih krugova i državnih struktura, predstavnici integracionih udruženja afričkog kontinenta.

Tokom samita potpisana su 92 sporazuma, ugovora, memoranduma o razumevanju. Vrednost potpisanih dokumenata iznosila je 1,004 biliona rubalja. Najviše dogovora je potpisano u oblasti izvoza i spoljnoekonomske delatnosti, međunarodne saradnje, visokih tehnologija, transporta i logistike, rudarstva i geoloških istraživanja, investicija i bankarstva.

Među najznačajnijim sporazumima su Memorandum o razumevanju između Vlade Rusije i Afričke unije o osnovama odnosa i saradnje i Memorandum o razumevanju između Evroazijske ekonomske komisije i Afričke unije u oblasti ekonomske saradnje.

Na kraju prvog samita „Rusija-Afrika“ učesnici su usvojili završnu deklaraciju – dokument koji sadrži dogovorene ciljeve i zadatke za dalji razvoj rusko-afričke saradnje u svim sferama: politici, bezbednosti, ekonomiji, naučno-tehničkoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je visoko ocenio razvoj ekonomskih veza Rusije sa afričkim kontinentom – kako sa pojedinačnim državama, tako i sa regionalnim integracionim udruženjima, uključujući Afričku uniju.

On je ukazao na veliki značaj predstojećeg samita „Rusija-Afrika“ na kojem je planirano usvajanje sveobuhvatne deklaracije, niz zajedničkih izjava i utvrđivanje akcionog plana partnerskog foruma.

Putin je takođe najavio potpisivanje važnog paketa međuvladinih i međuresornih sporazuma i memoranduma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VATROGASNI helikopteri se bore sa vatrenom stihijom: Rodos i dalje u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo