SNIMCI TERETNOG BRODA KOJI GORI: Tone 3.000 automobila, posada poskakala u more (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 07. 2023. u 09:51

JEDAN član posade je nastradao dok je najmanje 16 povređeno kad je izbio požar na teretnom brodu oko 27 kilometara severno od holandskog ostrva Amelanda.

СНИМЦИ ТЕРЕТНОГ БРОДА КОЈИ ГОРИ: Тоне 3.000 аутомобила, посада поскакала у море (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/@Nedlifenews

Holandska obalska straža je saopštila da požar na panamskom brodu "Fremantle Highway" još gori i da izmiče kontroli. Brod dug 200 metara, koji je bio na putu od Bremerhafena u Nemačkoj do Port Saida u Egiptu, nosio je 2.857 automobila od kojih je 25 električnih.

Požar je prijavljen oko ponoći.

Holandski mediji navode da su na brodu bila 23 člana posade. Obalska straža je saopštila da je posada sama pokušala da ugasi požar, ali nije uspela jer se vatra širila veoma brzo i na kraju je brod morao da bude evakuisan.

Portparol obalske straže nije mogao da kaže ko je preminuli član posade i šta je uzrokovalo njegovu smrt. Takođe nije imao informacije koliko su teške povrede povređenih.

Sedam članova posade skočilo je preko palube, a ostale su iskrcali helikopteri obalske straže.

- To je veoma veliki požar sa puno dima. Bila je veoma ozbiljna situacija na brodu. Kapetan odlučuje da li će se evakuisati ili ne. U jednom trenutku situacija je bila toliko strašna da je odlučeno da se skoči sa plovila. U vodi su bile spasilačke jedinice koje su izvukle članove posade - navodi holandski Telegraf.

Šesnaest članova posade prebačeno je na aerodrom Groningen Eelde. Imali su respiratorne probleme i prevezeni su u bolnice. Niko od njih nije bio u životnoj opasnosti.

Portparol obalske straže navodi da je teško staviti vatru pod kontrolu na moru i to pogotovo što niko ne može da se ukrca na brod da ga gasi.

- Ako na brod uđe mnogo vode biće ga teško sačuvati - rekao je portparol i dodao da gašenje električnih automobila nije lako i da se ulažu napori da se požar donekle stavi pod kontrolu.

Jedan od scenarija je da će brod potonuti. Brod je već prilično nagnut. Nekoliko brodova za spasavanje je na putu i moraju da stave situaciju pod kontrolu ako teretni brod potone.

Portparol obalske straže još ne može da kaže iz koje zemlje dolaze članovi posade.

Nemačke vlasti ponudile su svoju pomoć za zapaljeni brod za transport automobila kod obale Amelanda.

- Pratimo situaciju - kaže Komanda za havarije koja može da obavlja poslove gašenja požara i da pomogne u sprečavanju i suzbijanju štete po životnu sredinu.

Komanda za havarije bi mogla da pomogne oko brodova ili spasavanja posade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!