PEKING UGROŽAVA NATO? Kina odbacuje Stoltenbergove optužbe

Tanjug

12. 07. 2023. u 07:36

PEKING je uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijanse, i usprotivio se svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

ПЕКИНГ УГРОЖАВА НАТО? Кина одбацује Столтенбергове оптужбе

Foto: Profimedia/Ilustracija

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Viljnusu u utorak, NATO je poručio da Kina svojim „ambicijama i politikom prinude“ dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse.

Kineska misija za Evropu odgovorila je u utorak da sadržaj saopštenja koji se odnosi na Kinu zanemaruje osnovne činjenice, iskrivljuje kinesku poziciju i politiku, i namerno diskredituje Peking, prenosi Rojters.

- Mi se tome odlučno protivimo i odbacujemo - navodi se u saopštenju kineske misije. Kineska misija je saopštila da se Peking odlučno protivi NATO-ovom "kretanju ka istoku u azijsko-pacifičkom regionu" i upozorila da će svaka akcija koja ugrožava prava Kine naići na odlučan odgovor.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima na samitu da, iako Kina nije „protivnik“ alijanse, ona svojim „prisilnim ponašanjem“ sve više izaziva međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

- Kina sve više osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, odbijajući da osudi rat Rusije protiv Ukrajine, preti Tajvanu i vrši značajno vojno jačanje - rekao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: MASAKR U KINI - Šestoro mrtvih nakon napada nožem u vrtiću u Lianjiangu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)