ISTRAGA EKSPLOZIJA NA GASOVODIMA „SEVERNI TOK“: Danska, Švedska i Nemačka tvrde su informisale Rusiju

Novosti online

11. 07. 2023. u 23:17

VLASTI Danske, Švedske i Nemačke tvrde da su, navodno, informisale rusku stranu o toku istrage terorističkih akata na gasovodima „Severni tok“, navodi se u zajedničkom pismu stalnih predstavnika tri zemlje u Ujedinjenim nacijama, objavljenom danas.

ИСТРАГА ЕКСПЛОЗИЈА НА ГАСОВОДИМА „СЕВЕРНИ ТОК“: Данска, Шведска и Немачка тврде су информисале Русију

Foto Tanjug/AP

-Vlasti Ruske Federacije bile su informisane o sprovedenim istragama, ističe se u tekstu dokumenta.

Predstavnici tri države tvrde da istražne radnje još traju i da je za sada „nemoguće reći kada će se završiti“.

Danska, Nemačka i Švedska uputile su novo zajedničko pismo Savetu bezbednosti UN u vezi sa statusom njihovih istraga o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“. U njemu se navodi da je trenutno nemoguće reći kada će se istrage završiti, navelo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

Prethodno je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija za 11. jul zatražila održavanje nove otvorene sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi s eksplozijama na gasovodima „Severnog toka“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)