DEO VELIKE BRITANIJE HOĆE DA SE OTCEPI: Malo im para od Londona, moguće pripajanje ovoj bogatoj zemlji

Tanjug

03. 07. 2023. u 13:57

PREMA novim predlozima lokalne samouprave britanskih Orknijskih ostrva, ova teritorija bi uskoro mogla da promeni status britanske teritorije i postane samoupravna teritorije Norveške.

ДЕО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ХОЋЕ ДА СЕ ОТЦЕПИ: Мало им пара од Лондона, могуће припајање овој богатој земљи

Foto: Free Images Pixabay

Sledeće nedelje lokalnom Savetu Orknijskih ostrva će biti podnet predlog za razmatranje "alternativnih oblika administrativne uprave", prenosi Bi-Bi-Si.

Lider Saveta Džejms Stokan izjavio je da u aktuelnom statusu Orknijska ostrva ne dobijaju adekvatan budžet od britanske vlade i navodi da su u povoljnijoj situaciji ostrva u Lamanšu, tzv. kanalska ostrva i prekomorske teritorije poput Malvinskih ostrva (Folklandi u Britaniji).

Stokan je pozvao odbornike u lokalnom savetu da podrže njegovu ideju da se pronađu novi načini da Orknijska ostrva dobiju veću finansijsku sigurnost i ekonomske mogućnosti za svoje žitelje, sugerišući da bi druga mogućnost mogla biti dobijanje statusa kakav imaju Farska ostrva koja su samoupravna teritorija Danske.

Savet Orknijskih ostrva je glasao 2017. godine o većem stepenu autonomije, ali uprkos želji da se dobije jači glas i povoljniji status u okviru Velike Britanije, predlog o punoj nezavisnosti nije dobio potrebnu podršku.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)