RUSKI TEŠKI DRON U AKCIJI: S-70 Ohotnik snimljen nad Ukrajinom u borbenoj misiji

P. Z. S. /eurasiantimes.com

02. 07. 2023. u 22:00

RUSIJA je možda počela da koristi svoje udarne bespilotne letelice S-70 Ohotnik (Hunter) protiv Ukrajine.

РУСКИ ТЕШКИ ДРОН У АКЦИЈИ: С-70 Охотник снимљен над Украјином у борбеној мисији

Foto: Printskrin



Ovo tumačenje je zasnovano na slikama drona koji leti iznad Ukrajine, koje su objavili ukrajinski telegram kanali i preneli turski mediji.

Špekuliše se da je dron pogodio vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u Sumskoj oblasti. Ukrajinski mediji su 27. juna popodne izvestili o eksplozijama u Sumi i Kremenčuku, Poltavska oblast.


VERODOSTOJNOST IZVEŠTAJA

Fotografija, navodno drona koji leti iznad Ukrajine, postavljena na Mash Telegram kanalu, odgovara obliku i veličini Ohotnika (Lovca).

Poznato je da su najmanje dve bespilotne letelice Ohotnik na testiranju.

U junu 2022, “Džejns” (Janes) je izvestio, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Ohotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije (PGM) protiv zemaljskih ciljeva 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijen za Suhoj Su-57 sa posadom

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa H-59Mk2, razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da će moći da postigne ciljeve udaljene najmanje 150 milja dok nosi bojevu glavu od 500 funti. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

“Izvestija” je u februaru 2020. izvestila da je jedrilica Grom (Grom) 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe.

Rusko Ministarstvo odbrane (RuMoD) nije komentarisalo izveštaj.


DOSTUPNOST DRONA

Prema informacijama iz otvorenog izvora, dva prototipa Ohotnika prolaze kroz testiranje leta, a još dva su u fazi izrade/letnog testiranja.

Prvi prototip, koji ima kružni izduvni otvor koji nije skriven, poleteo je prvi put 3. avgusta 2019.

U februaru 2021, izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa rekao je za RIA Novosti da Novosibirski avio-zagon Čkalov (NAZ) gradi još tri prototipa teškog dronova S-70 Ohotnik.

-NAZ pravi još tri prototipa bespilotne letelice S-70 – drugi, treći i četvrti. Prema planu, oni bi trebalo da budu dosledno testirani – letenje tokom 2022-2023, rekao je izvor.

Drugi prototip je uneo izmene u aerodinamički dizajn i elektroniku na osnovu operativnog iskustva sa prvim Ohotnikom.

-Treći i četvrti bespilotne letelice „odgovaraće se proizvodnoj verziji Ohotnika“, rekao je izvor.

U martu 2021. objavljeno je da je u toku izgradnja drugog prototipa S-70 Ohotnik. Pored poboljšane elektronike i softvera, dron bi imao oblikovanu mlaznicu za poboljšanu nevidljivost zadnjeg aspekta.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko je 14. decembra 2021. navodno rekao TV kanalu Rusija-24 da će serijski ugovor za nabavku S-70 „Ohotnik” biti zaključen u roku od šest meseci. Za najnoviji dron Ohotnik pravi se poseban kontrolni centar.

Letno testiranje drugog prototipa počelo je u julu leta 2022.

Rusija je možda operativno rasporedila dve bespilotne letelice Ohotnik. Takođe, moguće je da dva dodatna prototipa, u izgradnji 2021. godine, budu ili dostupna ruskim snagama ili će uskoro biti dostupna. Moguće je čak i da su već operativno raspoređeni.


KOMBINACIJA SU-57 I S-70

Ruski zvaničnici su dosledno ponavljali da Ohotnici mogu da deluju pod kontrolom pilota borbenog aviona Su-57.

-Ovi avioni i bespilotne letelice mogu da komuniciraju ne samo jedni sa drugima, već i u različitim tipovima borbenih formacija, rekao je Andrej Jelčaninov, prvi zamenik predsednika Odbora Ruske vojno-industrijske komisije, aprila 2021. -U vrlo kratkom roku U vremenskom okviru, postojaće mogućnost kontrole nekoliko dronova „Ohotnik“ iz kokpita Su-57.

Stelt lovac Su-57 sa ljudskom posadom i teški stelt dron S-70 su različiti, ali imaju komplementarni aerodinamički dizajn.

Su-57 je dizajniran i razvijen da odgovori na pretnju koju Rusiji predstavljaju američki F-22 Raptor i F-35 stelt lovci sa odličnim stelt karakteristikama. Razvijeni su da prodru u teško branjeni vazdušni prostor protivnika bez otkrivanja.

Za razliku od američkih lovaca, Su-57 nema radio-frekvencijsku prikrivenost neophodnu za prodor u teško osporen vazdušni prostor. Su-57 je prikriven, ali ne tako prikriven kao američki stelt lovci. Međutim, koristeći kombinaciju stelt i moćnog paketa senzora, Su-57 može da otkrije i napadne ova dva američka stelt lovca.

Za razliku od Su-57, Ohotnik ima odlične stelt karakteristike – RF nisko vidljivo oblikovanje i suzbijanje IR potpisa – koje odgovaraju onima kod F-22 i F-35. Težak između 20 i 25 tona, Ohotnik takođe može da nosi pristojan teret oružja.

Može neotkriveno prodreti u branjeni vazdušni prostor i uništiti kritične neprijateljske ciljeve. Međutim, ne može se braniti ako ga napadnu neprijateljski lovci sa posadom. Delujući zajedno, Su-57 i Ohotnik bi bili sposobni i raznovrsni u napadnoj ulozi.

Foto MO RF


PLANIRANA OPERATIVNA UPOTREBA I PRIMENA

Ono što bi Ohotnik učinilo veoma izazovnim za Ukrajince je to što zapadni radarski i protivvazdušni sistemi (AD) nisu tako dobro izbrušeni za suočavanje sa prikrivenim ciljevima kao ruski radarski i protivvazdušni sistemi.

Britanska Storm Šedou je prikrivena, brzoleteća krstareća raketa mnogo manja od borbenog aviona. Ruski radari mogu da ga otkriju uprkos veoma niskom radarskom potpisu, a ruski PVO sistemi mogu da ga pogode. Oni uglavnom prolaze pored ruskih PVO sistema koristeći maskiranje terena i pametno rutiranje.

"Ohotnik" može da prodre u teško osporeni vazdušni prostor protivnika i da napadne sam cilj ili da prenese informacije o ciljanju pratećem lovcu Su-57 ili raketnoj bateriji.

Delujući pod kontrolom lovca Su-57, Ohotnik bi mogao biti daleko efikasniji od krstarećih raketa u napadu na ciljeve duboko iza protivničke linije fronta.
Na osnovu prethodnih izveštaja, rusko Ministarstvo odbrane planiralo je da do 2024. godine stvori odred ohotnika u zapadnom i južnom vojnom okrugu.

Predviđajući vremenske okvire razvoja, Rusija je možda operativno rasporedila dron Ohotnik u Ukrajini. Zaista, bilo bi logično da Rusija to učini kako bi dobila povratne informacije i akumulirala operativno iskustvo.

Dron na objavljenoj fotografiji ima kružni auspuh, što bi značilo da je to prvi prototip. Upotreba prvog prototipa takođe bi bila logična. Pošto je bio na testiranju leta od 2019. godine, prototip je verovatno služio svrsi za koju je razvijen.

Takođe, gubitak prvog prototipa ne bi ugrozio poslovne tajne ili unazadio razvojni program u istoj meri kao gubitak drugog prototipa iz razloga o kojima je ranije pisano.

Malo je verovatno da će prvi prototip funkcionisati kao “lojalni par” Su-57.

Komunikacioni paket, računarski hardver i softver potrebni za takve operacije najverovatnije bi bili instalirani i testirani na drugom prototipu.

Ako se „Ohotnik” pokaže sposobnim da neotkriveno prodre u vazdušni prostor Ukrajine, Rusija bi mogla da ubrza serijsku proizvodnju drona.

Kompetentna ruska vojna industrijska baza bi na kraju mogla da preokrene situaciju protiv Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na besplatno snabdevanje Zapada oružjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (6)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024