VRHOVNI SUD SAD: Ukinuo olakšice za upis afroamerikanaca i latinoamerikanaca na Harvardu i Severnoj Karolini

Tanjug

29. 06. 2023. u 17:39

VRHOVNI sud SAD ukinuo je programe za prijem studenata na Univerzitetima Harvard i Severna Karolina, koji su koristili takozvanu "afirmativnu akciju" prilikom upisa na američke univerzitete, koja uzima u obzir rasu studenata, ne bi li se na taj način povećao broj afroameričkih i lationameričkih akademaca u kampusima.

ВРХОВНИ СУД САД: Укинуо олакшице за упис афроамериканаца и латиноамериканаца на Харварду и Северној Каролини

Foto Tanjug/AP

Sudije su presudile u korist grupe pod nazivom Studenti za fer prijem, koji je osnovao aktivista anti-afirmativne prakse Edvard Blum, preneo je Rojters.

Vrhovni sud je odluke doneo glasanjem sa 6:3 protiv takve prakse na Univerzitetu Severne Karoline i 6:2 protiv prakse na Harvardu.

Liberalni sudija Ketandži Braun Džekson nije učestvovao u glasanju o Univerzitetu Harvard.

Glavni sudija Džon Roberts rekao je da se programi prijema na Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Severne Karoline ne mogu uskladiti sa garancijama klauzule o jednakoj zaštiti, pozivajući se na obećanje američkog Ustava o jednakoj zaštiti pred zakonom.

"Istovremeno", rekao je Roberts, "kako se sve strane slažu, ništa u ovom mišljenju ne treba tumačiti kao zabranu univerzitetima da razmatraju prijave kandidata o tome kako je rasa uticala na njihov život, bilo kroz diskriminaciju, inspiraciju, ili na neki drugi način."

Tužbe su podnete 2014. godine, odvojeno protiv oba univerziteta.

Harvard je optužen za kršenje Zakona o građanskim pravima iz 1964. godine, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu rase, boje kože ili nacionalnog porekla, u okviru bilo kog programa ili aktivnosti kojima se primaju federalne finansijske pomoći.

Univerzitet Severna Karolina optužen je za kršenje 14. amandmana.

Blumova grupa je navela da on diskriminiše bele i azijsko-američke kandidate, a da Harvard diskriminiše kandidate iz Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)