KINA MODELIRA SCENARIO „TOTALNOG RATA“: Porast tenzija između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana

P. Z. S. / sputnikglobe.com

28. 06. 2023. u 18:23

KINA i SAD su u sukobu oko pitanja Tajvana, pri čemu Peking osuđuje bilo kakve zvanične strane kontakte sa Tajpejem i smatra da je kineski suverenitet nad ostrvom neosporan.

КИНА МОДЕЛИРА СЦЕНАРИО „ТОТАЛНОГ РАТА“: Пораст тензија између Пекинга и Вашингтона око Тајвана

Foto: Profimedia/Ilustracija



Naučnici kineske mornarice su modelirali scenario „totalnog rata“ sa hipotetičkim „savezom“ kako bi testirali i procenili učinak novog oružja Narodne oslobodilačke armije (PLA). Scenario je objavljen na kineskoj veb stranici vesti o odbrani.

Istraživači su objasnili da „totalni rat“ znači da su svi raspoloživi resursi i napori zemlje mobilisani u pravcu prevladavanja neprijatelja. Resursi uključuju ne samo vojsku već i civilno stanovništvo i privredu.

Ocenjujući ratne brodove u anketi, autori su gore pomenuti scenario sudnjeg dana označili sa Z, tvrdeći da „postoji sukob strateške snage volje [kako] u regionalnom sukobu [oko Tajvana ili u Južnom kineskom moru] koji može da eskalira do totalnog rata."

Naučnici PLA mornarice naglasili su da scenario predviđa da različite vrste ratnih brodova tokom različitih nivoa napetosti mogu pokazati različite stepene borbene efikasnosti.

Istraživači nisu naveli nijednu zemlju koja bi mogla da postane neprijatelj Pekinga tokom potencijalnog „totalnog rata“, ali neprijateljski vojni hardver koji se pojavio u njihovom istraživanju, kao što je razarač klase Arleigh Burke, je na službi u američkoj mornarici i njenim saveznicima.

Autori su predložili da postoji pet nivoa intenziteta u vezi sa sveopštim ratom. Na petom nivou može doći do „sukoba strateških interesa“, u kojem bi brodovi PLA mornarice mogli biti napadnuti sa više od 11 tipova projektila i tri tipa torpeda.

Foto Kineska vojska


AMERIČKO-KINESKA SVAĐA OKO TAJVANA

Tenzije između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana ponovo su eskalirale nakon što se tajvanski predsednik Cai Ing-ven u aprilu sastao sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem, a Kina je pokrenula masivne trodnevne vojne vežbe u blizini ostrva u, kako je nazvala, "upozorenjem" Tajpeju i stranim silama .

Početkom avgusta 2022. godine, tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila je Tajvan, koji je Kina kritikovala kao gest podrške separatizmu. Peking je u to vreme održao velike vojne vežbe u blizini ostrva u znak odmazde.

Peking doživljava Tajvan, kojim se od 1949. godine upravlja nezavisno od kopnene Kine, kao neotuđivi deo suverene teritorije NRK i protivi se bilo kakvom zvaničnom kontaktu između ostrva i drugih zemalja.

Iako SAD ne održavaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, Vašington ima predstavništvo u Tajpeju i ostaje najveći dobavljač vojne opreme na ostrvu. SAD takođe često šalju svoje ratne brodove i osmatračke avione u Tajvanski moreuz, a Peking kritikuje takve misije kao provokacije i naziva Vašington „kreatorom bezbednosnog rizika u regionu“.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)