SVE GURAJU U NUKLEARNI SUKOB: Kim više neće tolerisati uporno uplitanje SAD

Novosti onlajn

26. 06. 2023. u 15:46

AGRESIVNE akcije SAD, uključujući održavanje vežbi sa Južnom Korejom, guraju Korejsko poluostrvo ka nuklearnom sukobu, saopšteno je danas iz severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

СВЕ ГУРАЈУ У НУКЛЕАРНИ СУКОБ: Ким више неће толерисати упорно уплитање САД

Foto AP

- Ovakvi ratoborni potezi SAD su povećali vojne tenzije na Korejskom poluostrvu i u severoistočnoj Aziji, i uronili su je u izuzetno nestabilnu situaciju bližu ivici nuklearnog rata - navodi se u izveštaju Instituta za američke studije pri Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje.

U izveštaju je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol opisan kao ''sklon ulizištvu prema SAD'' i dodaje se da vojne vežbe koje su SAD ''vodile širom Južne Koreje'', postaju sve više ''avanturističke i bezobzirne u razmerama, obimu, intenzitetu i sadržaju kako dani prolaze'', prenosi Rojters.

Dodaje se da, pored toga, SAD sprovode razne obaveštajne operacije u regionu ''u razmerama bez presedana''.

- Ove godine SAD pribegavaju zabrinjavajućim neprijateljskim aktima bezobzirnog zadiranja u suverenitet i bezbednost Severne Koreje upornije nego ikada ranije, a njihova težina i opasnost dostigli su prag koji se više ne može tolerisati - navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ističe da se na Korejskom poluostrvu ukrštaju interesi velikih sila, pa bi se tamošnji oružani sukob brzo pretvorio u ''svetski rat i termonuklearni rat bez presedana u svetu'' sa ''najkatastrofalnijim i nepovratnijim posledicama po mir i bezbednost'' na Korejskom poluostrvu, u severoistočnoj Aziji i ostatku sveta''.

Kako se navodi u izveštaju, dok SAD istrajavaju sa svojom ''anahronom neprijateljskom politikom'' i vojnim pretnjama prema Severnoj Koreji, Pjongjang će nastaviti da pojačava svoj odbrambeni potencijal kako bi zaštitio svoj suverenitet, dostojanstvo i bezbednost, i dodaje da će Severna Koreja, kao suverena država, nastaviti da ''ostvaruje svoje pravo na samoodbranu''.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)