OSTAJE ZABRANA ZA RUSKE MEDIJE: Evropa usvojila 11. paket sankcija protiv Rusije

Tanjug

21. 06. 2023. u 17:28

EVROPSKA unija usvojila je danas 11. paket sankcija protiv Rusije, saopštilo je švedsko predsedništvo EU.

ОСТАЈЕ ЗАБРАНА ЗА РУСКЕ МЕДИЈЕ: Европа усвојила 11. пакет санкција против Русије

Foto AP

- Ambasadori EU saglasili su se danas o 11. paketu sankcija protiv Rusije. Sankcije uključuju mere usmerene na borbu protiv zaobilaženja sankcija i liste pojedinaca - navedeno je u objavi švedskog predsedništva EU na Tviteru, preneo je Rojters.

Paket zabranjuje tranzit robe preko Rusije i tehnologija koju bi ruska vojska mogla da koristi ili upotrebiti kao pomoć za njen sektor odbrane i bezbednosti. On, takođe, omogućava uvođenje ograničenja prodaje osetljive robe i tehnologije dvostruke namene zemljama koje bi mogle da ih prodaju Rusiji i proširuje listu zabranjenih roba koja bi mogla da služi ruskoj vojsci i njenom odbrambenom sektoru.

Paket produžava obustavu licenca za emitovanje u EU pet ruskih medija pod kontrolom ruske države. U cilju ​​obuzdavanja prakse brodskog utovara ruske sirove nafte ili naftnih derivata na moru kako bi se izbegla zabrana EU na rusku naftu i uvoz naftnih derivata, paket zabranjuje pristup u lukama u EU brodovima koji obavljaju transfere sa broda na brod ako postoji razuman razlog za sumnju da je teret ruskog porekla. U okviru paketa dodata je još 71 osoba i 33 subjekta kojima je zamrznuta imovinu koja se nalazi u EU zbog njihovog učešća, između ostalog, u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju. EU je Rusiji do sada uvela niz strogih sankcija kao odgovor na rat protiv Ukrajine.

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)