ZAHUKTAVA SE VERBALNI RAT U BRITANIJI: Sunak bi sprečio DŽonsona da ponovo bude poslanik konzervativaca

Tanjug

13. 06. 2023. u 07:10

RIŠI Sunak bi sprečio Borisa Džonsona da ponovo bude poslanik konzervativaca pre sledećih izbora, preneli su izvori za Gardijan, nakon što su njih dvojica ušli u verbalni rat.

ЗАХУКТАВА СЕ ВЕРБАЛНИ РАТ У БРИТАНИЈИ: Сунак би спречио Џонсона да поново буде посланик конзервативаца

Foto AP

Premijer se javno sukobio sa Džonsonom zbog njegovih neuspelih pokušaja da radi na tome da nekoliko bliskih saveznika uđe u Dom lordova, optužujući ga da je lobirao za poništavanje imenovanja trojice torijevskih poslanika.

Džonson je odbacio njegove tvrdnje kao neistinite.

Ova rasprava iznela je na videlo dugotrajni spor između dva političara, koji je izazvao širi razdor u Konzervativnoj stranci.

Bivši premijer Britanije Džonson formalno je podneo ostavku na mesto člana Donjeg doma britanskog parlamenta, saopštio je parlamentarni odbor, preneo je "Gardijan".

On je prihvatio mesto krunskog upravnika Čiltern Handredsa, navodi se u saopštenju malo zamršenog procesa u okviru kojeg poslanici daju ostavke.

Čiltren Handreds je drevna administrativna oblast u Bakingemširu u Engleskoj, koja se delimično nalazi unutar brda Čiltern.

Međutim, Džonson je nagovestio da još uvek može da pokuša da se vrati u politiku, rekavši da je „veoma tužan što napušta parlament, barem za sada", dok su bliski saveznici rekli da se osećao prevarenim nakon što je izbačen sa mesta premijera.

Dauning strit je ostao u nedoumici oko toga da li će Sunak, kao vođa torijevske stranke, blokirati Džonsonov povratak na partijsku kandidatsku listu pre sledećih izbora.

- Zašto bi Riši pustio Borisa na listu kandidata? Prilično je očigledno da neće -rekao je neimenovani partijski zvaničnik za Gardijan i istakao da se ogromna većina poslanika slaže s tim.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)