RUSKI KA-52 PROTIV STINGERA: Jedan helikopter Ka-52 je odbio 18 MANPADS-a ometajući sve bojeve glave (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2023. u 21:00

SA početkom ukrajinske kontraofanzive, prisustvo borbenih platformi u vazduhu je od posebnog značaja. Stručnjaci su počeli da prate ne samo šta se dešava na zemlji, već i na nebu.

РУСКИ КА-52 ПРОТИВ СТИНГЕРА: Један хеликоптер Ка-52 је одбио 18 МАНПАДС-а ометајући све бојеве главе (ВИДЕО)

Foto: EPA


Udarni avioni i helikopteri nisu samo glavna pošast tenkovskih kolona i svih vrsta oklopnih vozila koja napreduju, već, i jedni od prvih kandidata za obaranje. Posebno ako se ima u vidu da su redovi ukrajinske vojske bukvalno popunjeni ogromnim brojem zapadnih i domaćih protivvazdušnih raketnih sistema.

Mnogi stručnjaci sa polova dva zaraćena tabora, koji pomno prate aktuelna dešavanja, pitali su pre tri dana zašto MANPADS napredujućih snaga ne funkcionišu, jer nebo zaista vrvi od Ka-52 Aligatora i Mi-28 Noćnih lovaca. Čini se da je „protivotrov“ za „Stingerse“, u potpuno industrijskim količinama dostupnim Ukrajini, konačno otkriven.


JEDAN K-52 PROTIV 18 MANPADS

Lansiranja MANPADS-a se dešavaju redovno kao i ranije, a poslednjih nedelju dana sa jednostavno neverovatnom učestalošću. Neki nezvanični izvori su uoči večeri objavili informaciju, koju je potvrdila agencija RIA, da je jedan od Ka-52 bio podvrgnut osamnaest napada odjednom od strane prenosivih protivvazdušnih sistema... i mirno vraćen u bazu bez ijedne, što bi se moglo naziva ogrebotinom.

Ovo je pravi rekord. I ovde nema čuda, postoji sistematski rad ruskih dizajnera i inženjera, oličen u „proizvodu“ skromnog i ne glasnog naziva Vitebsk-25. Međutim, ovo ime je poznato na domaćem tržištu. Za izvoz je poznatiji kao predsednik-S.


PVO VITEBSK-25

Kada je sistem PVO Vitebsk-25 prvi put predstavljen na Eurosatory-2010 u Parizu 2010. godine, mnogi stručnjaci jednostavno nisu verovali u njegovu sposobnost da odbije tako ogroman broj projektila.

Pet godina kasnije, časopis Air International objavio je izveštaj egipatskog Ministarstva odbrane, koje je već gađalo ruske helikoptere Ka-52 i podvrglo ih bezbrojnim testovima pre kupovine. Na Helikopter sa Vitebsk-25 je tada ispaljeno dvadesetak ruskih raketa Igla MANPADS, od kojih nijedna nije pogodila cilj. Novinari izdanja su takođe izrazili sumnju u to da nema prevare od strane Rusa.

Iako, bez detaljne specifikacije, neki izveštaji zapadnih medija sugerišu da Vitebsk-25 ima laserske protivmere protiv raketa zemlja-vazduh i vazduh-vazduh sa infracrvenim navođenjem pojačanim bakljom. Oprema navodno može da otkrije i blokira pretnje na azimutu od 120 stepeni i elevaciji od 60 stepeni. Zajedno sa IR pretnjama, Vitebsk-25 otkriva i ometa radarske pretnje od četiri gigaherca/GHz do 18GHz.


KAKO FUNKCIONIŠE VITEBSK-25?

Vitebsk-25, koji je razvio moskovski koncern „Radioelektronske tehnologije“, metodično detektuje lansiranja i upozorava posadu na njih. A onda je počeo njegov glavni posao. Pasivna zaštita je uključivala oslobađanje dobro poznatih toplotnih zamki i mamaca, ali stvar nije bila ograničena na ovo.

Aktivna odbrana stupa u akciju kada Vitebsk-25 direktno angažuje termičke sisteme za navođenje protivvazdušnih raketa infracrvenim zračenjem i snažno ometa bojevu glavu radarskim navođenim ciljevima. A rakete raznih protivvazdušnih sistema poslušno su išle na lažne ciljeve.

Foto: Printskrin

Sistem koristi kombinaciju senzora, uključujući radarske prijemnike upozorenja, laserske prijemnike upozorenja i senzore upozorenja o približavanju projektila, da otkrije i locira dolazeće pretnje. Zatim primenjuje razne protivmere, kao što su pljeve, rakete i elektronsko ometanje, da zbuni ili onemogući rakete.


KLjUČNE KARAKTERISTIKE VITEBSK-25

Sistem je dizajniran da detektuje i ometa radarske signale, kao i da obezbedi signale za mamce da zbuni neprijateljske radarske sisteme. Takođe može da otkrije i prati dolazne projektile i obezbedi protivmere da ih porazi.

Jedna od ključnih karakteristika sistema Vitebsk-25 je njegova sposobnost da radi u potpuno automatskom režimu, što mu omogućava da brzo odgovori na pretnje bez potrebe za unosom od posade aviona. Ova karakteristika čini sistem veoma efikasnim u borbenim situacijama, gde odluke u deliću sekunde mogu značiti razliku između života i smrti.

Sistem Vitebsk-25 je takođe veoma modularan, što znači da se lako može integrisati u širok spektar tipova i konfiguracija aviona. To ga čini raznovrsnim i fleksibilnim rešenjem za vojne snage koje upravljaju raznim avionima.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane