KIRBI UPOZORAVA PEKING: Kineski presretači stvaraju rizik da neko bude povređen

Tanjug

06. 06. 2023. u 00:56

NEDAVNI opasni susreti američkih i kineskih snaga u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru odražavaju rastuću agresivnost pekinške vojske koja povećava rizik od greške u kojoj "neko može da bude povređen", saopšteno je danas iz Bele kuće.

КИРБИ УПОЗОРАВА ПЕКИНГ: Кинески пресретачи стварају ризик да неко буде повређен

Foto Tanjug/AP

- Nažalost, ovo je samo deo opet rastuće agresivnosti Kine sa kojom imamo posla, i spremni smo da se pozabavimo time. Neće proći mnogo vremena pre nego što neko bude povređen, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

S druge strane, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je ocenio da su "mere koje je kineska vojska preduzela potpuno razumne, legitimne, profesionalne i bezbedne", prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da se zalažu za "slobodu plovidbe" u vazduhu i moru.

- Sigurno bih voleo da čujem kako Peking opravdava ovo što rade. Vazdušna i pomorska presretanja se dešavaju stalno. To radimo i mi. Razlika je u tome što kada osetimo da to treba da uradimo, mi to uradimo profesionalno, rekao je Kirbi.

On je dodao da ako Kina ovim potezima želi da prenese poruku da SAD nisu dobrodošle u toj oblasti ili da želi da američki avioni i brodovi prestanu da lete i plove, da to neće uspeti.

Foto: EPA

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila video-snimak uz komentar "nebezbedna interakcija" na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

Do ovog bliskog susreta je došlo nakon što su dve zemlje razmenile optužbe povodom izostanka vojnih pregovora i nesuglasica o gotovo svim značajnim pitanjima - od ekonomije i trgovine, do Tajvana i sukoba u Ukrajini, što izaziva bojazan da bi razmirice Pekinga i Vašingtona mogle da izmaknu kontroli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!