TAJVAN BRANIMO I ORUŽJEM!: Poruka kineskog ministra odbrane Tajpeju, ali i svetskim rivalima

A.Vojinović

03. 06. 2023. u 07:00

SAMO dan posle apela kineskog predsednik Si Đinpinga najvišim državnim saradnicima da moraju da pojačaju napore kako bi sačuvali zemlju od spoljašnjih i unutrašnjih pretnji i da se pripreme za najgori scenario, iz zvaničnog Pekinga stiglo je novo, alarmantno, upozorenje. Naime, kineski ministar odbrane Li Šangfu poručio je da Kina ne može da obeća da neće upotrebiti silu kada je reč o Tajvanu. Li je na sastanku sa singapurskim kolegom Ng Eng Henom naglasio da je tajvansko pitanje u samoj srži ključnih interesa Kine.

ТАЈВАН БРАНИМО И ОРУЖЈЕМ!:  Порука кинеског министра одбране Тајпеју, али и светским ривалима

Foto: Profimedia

- Nikada nećemo dozvoliti vlastima tajvanske Demokratske progresivne partije (DPP) da traže inostranu podršku u takozvanoj nezavisnosti Tajvana, niti dozvoliti spoljnim snagama da iskoriste Tajvan kao piona za obuzdavanje Kine. Ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile. Kina će težiti mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom kao i uvek - precizirao je Li.

Lijeve izjave su bile upućene pre svega SAD, koje godinama podržavaju Tajpej, uprkos deklarativnom priznavanju "jedne Kine", koja, inače, Tajvan smatra svojom teritorijom. Tenzije između dve vodeće ekonomske sile time su dodatno narasle, s obzirom na to da je Peking pre nekoliko dana odbio poziv Pentagona da se Li sastane sa američkim kolegom Lojdom Ostinom na marginama konferencije o bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu u Singapuru, koji traje do nedelje.

Kina je odluku obrazložila time što je američka administracija Lija sankcionisala još 2018. godine. Ali, Peking ističe da SAD moraju da isprave svoju politiku prema Kini, ali i da prestanu da se mešaju u njene unutrašnje poslove.

Samo u prethodnih godinu dana tenzije na liniji dve države nastavile su da se nižu jedna za drugom, a eskalirale su od posete bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, posle koje su kineske vlasti sprovele intenzivne vojne vežbe u krugu ostrva. Usledila je velika buka oko kontroverznog balona u vazdušnom prostoru SAD, za koji je Amerika optužila Peking da je špijunski. Zbog letelice je posetu Kini u februaru odložio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Peking je naljutio Vašington esejem u kome MIP Kine otvoreno kritikuje SAD. Ulje na vatru dodala je i nedavna poseta predsednice Tajvana Caj Ing-Ven Vašingtonu, gde se sastala sa naslednikom Pelosijeve Kevinom Makartijem u Los Anđelesu.

Takođe, borba za prevlast u ekonomskom svetu između dve zemlje se zahuktala. Kina je nedavno zabranila korišćenje čipova koja pravi vodeća američka kompanija "Majkron tehnolodži". Iako je Peking saopštio da nije reč o političkoj odluci, sigurno je da je ovaj potez bio odgovor na zakon o nauci koji je lane parafirao američki predsednik Džozef Bajden, čime je ograničio prodaju naprednih poluprovodnika Kini, i to onih koji sadrže američku tehnologiju.

Sporazum SAD s Tajvanom

SAD i Tajvan potpisale su u četvrtak u Virdžiniji trgovinski sporazum sa ciljem ojačavanja i produbljivanja ekonomskih odnosa dve strane. Tajpej je dogovor opisao kao najsveobuhvatniji trgovinski sporazum sa Vašingtonom još od 1979. godine. Kina je ranije upozorila Vašington da ne potpisuje bilo kakav pakt sa, kako su naglasili, konotacijama suvereniteta ili zvanične prirode sa kineskim regionom Tajvan. "SAD ne smeju da šalju pogrešne signale snagama za nezavisnost Tajvana u ime trgovine", rekla je portparolka MIP Mao Ning medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve